Nyheter

Johan, 47, dog i Södertäljeraset

På onsdagen började betong-arbetaren Johan Engquist arbeta på rivningen av Högbergaskolan. På torsdagen rasade taket över honom. – Det var en så onödig olycka, säger Göte Engquist, pappa till Johan Engquist.

Johan Engquist omkom sannolikt omedelbart i raset. Han efterlämnar sina föräldrar, som är i 70-årsåldern.

– Det är tomt, vi har varit en tajt familj. Han var enda barnet. Vi har varit som kompisar och spelat golf ihop, säger Göte Engquist.

Johan Engquist hade problem med ett knä och opererades i februari. Efter en tids sjukskrivning ringde han till lagbasen i början av mars och frågade om det fanns något jobb för honom. Lagbasen ringde sedan tillbaka och sa att han kunde vara med och riva Högbergaskolan i Södertälje.

– Han kom dit på onsdagen, sen hände det på torsdagen. Hade han inte ringt själv hade han ju varit hemma, säger Göte Engquist.

Olyckan inträffade på förmiddagen den 25 mars. Den dagen skulle NCC riva en sju meter lång sektion i skolans ena ände. Taket hade sågats av på den del som skulle rivas.

Men något gick fel och raset fortplantade sig cirka 30 meter in i byggnaden. Johan Engquist, som skulle hålla vakt så att ingen kom in i byggnaden, hamnade under rasmassorna.

– Vi undrar ju hur snabbt det gick och om han låg där och tänkte. Allt är så tungt och konstigt. Jag vet inte hur man ska klara sig. Det var en så onödig olycka, säger Göte Engquist. Snickaren Kenneth Lalér skadades i raset, men överlevde. Han var just på väg till en annan del av byggnaden för att riva innerväggar, när han hörde ljudet av raset.

– Fruktansvärt lät det, otroligt dovt. Jag sprang då, och hade turen att jag sprang åt rätt håll, berättar Kenneth Lalér. När taket slog honom i ryggen spräcktes en ryggkota. Men taket lade sig på en järnbalk över honom och så småningom kunde han krypa ut.

– Jag får tacka järnbalken att jag klarade mig. Jag ropade efter Johan, men fick inget svar. Sen när jag kom ut på utsidan var han inte där heller. Då förstod jag att han var kvar därinne, säger Kenneth Lalér.

Sedan olyckan bär han korsett och har smärta i ryggen. Han har haft svårt att sova och vaknar fortfarande på nätterna med ångest. – Jag hör taket hela tiden. Det ljudet glömmer jag aldrig. Jag tyckte det var så läskigt.

Göte Engquist besökte byggarbetsplatsen dagen efter olyckan. Han bär på frågor om varför raset inträffade.

– Det måste vara någon som är skyldig till det här. Det skulle inte ha fått vara någon inne i huset. Det är fel, säger han.

När Göte Engquist ska beskriva hur Johan var, bär inte rösten längre.

– Han var ju snäll, en fin grabb. Johan Engquist hade jobbat i byggbranschen i 30 år. Han tyckte om musik, film, idrott och resor. För några år sedan åkte han med sina föräldrar på en resa till USA. Johan Engquist blev 47 år gammal. Begravningen hölls i förra veckan.