Nyheter

Johan Larsen, arbetschef, Peab Sverige

Johan Larsen, arbetschef, Peab Sverige

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Det är att få vara med i hela processen i en mängd olika projekt där alla är olika. Det är en stor variation och alla projekt är i olika fas. Det uppstår hela tiden frågor som man måste hantera och jobbet blir aldig långtråkigt. När man jobbar i byggbranschen är man också med och utvecklar samhällsbyggandet. Allt från kontor, fabriker och skolor till vårdlokaler och det ger en väldigt bra känsla. Det blir något konkret som vi lämnar efter oss när vi är färdiga.

Vilka är utmaningarna?

– Det senaste året har mycket handlat om pandemin, leveranser och prisutvecklingen samtidigt som vi måste säkerställa vår leverans till kunden. Det måste ske i tid och inom budget. Arbetsmiljön är en annan stor utmaning. Det jobbas jättemycket med det. Som ledare måste du även bygga lag och få med dig hela teamet. När du lyckas kan det blir riktigt bra.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag försöker skapa förutsättningar för kollegor och medarbetare så att de kan göra ett bra jobb. Jag gör allt jag kan för att mina medarbetare ska vara redo för sina uppgifter och ger dem stort ansvar.

– Oavsett vad som händer så ska de veta att jag finns där om de behöver stöttning. Jag jobbar med situationsanpassat ledarskap. Det är inspirerande att följa medarbetare i gruppen under flera år och se hur de utvecklas i sin roll.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete? Lyft gärna något exempel.

– Vi är precis i slutfasen av en pandemi och den har skapat nya förutsättningar där vi varit tvungna att tänka nytt för att komma vidare i projekten. Alla har verkligen dragit sitt strå till stacken för att utveckla sig själva och arbetssättet. Vi vill driva förnyelse- och förändringsarbetet framåt och hela tiden utveckla och effektivisera vår verksamhet.

– Det har pratats om digitalisering i branschen under många år men det är först nu som vi börjar se att det händer konkreta saker. Pandemin har tvingat oss att använde de digitalasystemen och det har funkat väldigt bra. Jag tror att vi allt mer kommer fortsätta utveckla oss inom de digitala verktygen inom produktionen.

Vad jobbar du med just nu?

– Vi har precis avslutat flera större projekt som Glöstorpsskolan i Tuve och kontorsbyggnaden Gårda Vesta, och är i uppstarten av nya projekt. Det som är på gång nu är kontoret Smedjan i Gamlestaden, Göteborg, förskolan Klockaregården i Frillesås, Kungsbacka och Mellby Swedols järnhandelsbutik i Partille. Det är full fart med projekteringen och förberedelser!

Fakta Johan Larsen:

Roll: Arbetschef, Peab Sverige AB, Region Bygg Väst.

Ålder: 42 år

Bor: Floda

Familj: Fru och två barn.

Bakgrund i korthet:
Utbildad högskoleingenjör bygg på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och började på Peab 2003. Efter det har han jobbat som arbetsledare, installationssamordnare, platschef, projektchef och sedan 2015 som arbetschef.

Ledarskapsmotto: Gör din kollega bättre. Det handlar om att bygga lag och stärka lagkänslan.

Ur nomineringen: Johan är väldigt engagerad och driven inom att prova nya digitala verktyg, han är mycket positiv till nytänk inom miljö och materialåtervinning.