Nyheter

Johan Lindström, finalist Årets Byggchef 2017

Idag är Johan Lindström projektchef på Oscar Properties, tidigare arbetade han som projektchef för hotell Continental i Stockholm.

Vad är det bästa med att jobba som byggchef ?

Att vara delaktig i något som är beständigt, ett hus, och en känsla av brinnande engagemang, ett projekt. Projektet har så många beståndsdelar. Dels är det själva projektet, ”huset”, som skall byggas, men även allt runtomkring: alla människor som tillför kunskap, engagemang, idéer, alla personer man träffar och alla som bidrar. 

När jag sedan inser att jag står där i mitten och bär ett stort ansvar går det helt plötsligt upp för mig att mycket kretsar kring mitt eget ledarskap och min egen förmåga att entusiasmera och få folk att bidra med sitt yttersta. När den känslan infinner sig känner jag mig väldigt ödmjuk. Ibland inträffar den rätta känslan –  och då inser jag vilket bra jobb det är.  

Vilka är utmaningarna?

Att hela tiden vara alert kring det som sker. Att nyttja både min erfarenhet och ibland också osäkerhet för att det ska fungera så bra som möjligt. Utmaningen är att inte alltid göra saker som jag gjort tidigare, att våga tänka nytt. 

Det är viktigt att mina medarbetare känner delaktighet och att jag får med mig alla mot de gemensamma målen. Ibland tror jag att det är en styrka att vara osäker – då står man på tå och gör det där lilla extra som behövs. Det smittar av sig. Man anstränger sig lite extra.

Hur skall en bra ledare vara?

Att varje dag försöka dela med sig av egna tankar och hur man själv känner. Att bidra med sig själv. Drivet jag själv har och som sitter i ryggmärgen vill jag dela med mig av till teamet. Nyfikenhet, samt att alltid ligga steget före gör också skillnad. Det är viktigt att stötta fattade beslut, att ha rätt personer på rätt plats, att ta sitt ansvar som ledare men också att kräva att medarbetarna tar sitt eget ansvar. När detta fungerar upplever jag att man lyckats som ledare. Nyckeln är också att man känslomässigt måste bli engagerad lite extra för att orka med uppgiften.

Hur gör man för att få nöjda medarbetare och kunder

Genom att vara sig själv. Ta ansvaret, se till att leverera projektet i tid och till rätt kostnad. Säkerhet för alla i alla led. Det är viktigt att följa upp så att alla känner sig välmående i organisationen. Ta korta avstamp i projektet med delmål för att få alla att känna engagemang under resans gång.  

Oavsett om vi uppnår målen eller inte, är det viktigt med feedback, både bra och mindre bra. Feedback behöver vara konstruktiv. Den som även kan ge förslag på förbättring eller hjälpa till att hitta lösningar kan ge konstruktiv feedback. 

Vad gör du på jobbet för tillfället? 

Oscar Properties bygger 169 bostäder på Gärdet i Stockholm, i samarbete med en världsberömd arkitekt. Projektet heter 79 & Park och ligger på Sandhamnsgatan. Det är en spännande arkitektur som ska förverkligas. Jag har rollen som projektchef och ingår även i ledningsgruppen för Oscar Properties Bygg AB här i Stockholm. Tillväxten är snabb och vi växer nu utanför Stockholm. Det är en spännande resa vi har framför oss och jag ser fram emot att vara med och bidra. 

FAKTA

Namn: Johan Lindström. 

Befattning: Projektchef hos Oscar Properties.

Ålder: 53 år.

Bor: ute på landet söder om Huddinge. 

Familj: Fru samt två grabbar 22 och 18 år. 

Intressen: segling , bygga på huset, umgås med nära.

Karriärväg: KTH , Ohlson&Skarne, Skanska , Mancon, Veidekke, Allegro  – olika sysslor.

Ledarskapsmotto: gediget bra arbete varje dag ihop med kännedom om hur folk fungerar är en bra förutsättning för lyckade projekt. Kryddat med stort hjärta och engagemang.