Nyheter

Jonas Bölegård

Jonas Bölegård. FOTO: Axlund Photography

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Att det är ett väldigt varierande arbete. Ingen dag är den andra lik och det är väldigt många personer och företag involverade i byggprocesserna som sätter sin personliga prägel på arbetet. Sen har ju byggbranschen generellt ett dåligt rykte vilket gör att man oftast jobbar i motvind. Att alltid vara lite i underläge och kämpa för att sudda ut det dåliga ryktet tycker jag är en rolig utmaning. Det är ju i motvind som draken lyfter…

Vilka är utmaningarna?

– Att det är så många olika personer/personligheter och företag involverade gör att det är väldigt utmanande att få alla att dra åt samma håll. Men det är även det som är det roliga. Individuellt ledarskap är något som är ett måste.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Det individuella ledarskapet är något jag jobbar mycket med. Varje individ är unik och då måste även ledarskapet spegla det. Utefter individerna och dess personligheter bygger vi sedan tillsammans riktigt starka och engagerade lag. För mig är det viktigare att titta på personligheterna och hur jag tror dom passar in i laget än på själva CV:t vid rekryteringar och gruppsammansättningar. Det spelar ju ingen roll om man på papperet har några stjärnspelare om dom inte kan dra åt samma håll och samspela med det övriga laget.

Hur gör du för att få nöjda kunder?

– Sköter jag mitt jobb som ledare och får laget att dra åt rätt håll och arbeta med högt kundfokus så är det medarbetarna som gör att kunderna blir nöjda. Vi pratar rätt mycket om kundfokus i gruppen och jag tycker generellt byggbranschen är väldigt dålig där i jämförelse med andra branscher, något vi hoppas kunna ändra på.

Hur jobbar du med förnyelse?

– Här gäller det att vara lyhörd och kunna filtrera. Det kommer så mycket information om nya lösningar och arbetssätt så det är riktigt svårt att hänga med. Vi har ju inte samma finansiella kapacitet som de stora byggföretagen i Sverige så vi kan leda utvecklingen. De flesta och de bästa förslagen på förnyelseinsatser kommer oftast från våra egna medarbetare.

Vad jobbar du med just nu?

– För tillfället har vi i mitt affärsområde ett stort projekt tillsammans med Atrium Ljungberg i Sickla, Nacka – Nobelberget. Där vi totalt under en ganska lång period ska bygga åtta bostadskvarter och omvandla några gamla fastigheter till förskola och kontor, till det kommer även all mediaförsörjning och allmän platsmark för området. Men för min egen del handlar det mycket om försäljning för att se till att vi kan fylla på när ovanstående projekt tar slut.

FAKTA:

Ålder: 38 år

Bor: i en gammal ombyggd pingstkyrka i Duved i Åre, Jämtland.

Familj: Fru Cecilia & två barn, Alwa 8 år och Ebbe 5 år.

Bakgrund i korthet: Utbildad byggnadsingenjör 2008 och har sedan dess varit trogen anställd på TL Bygg i olika roller tex, kalkylingenjör, inköpare, entreprenadingenjör, Kalkyl- & Inköpschef, Arbetschef, Affärsstöd & Affärschef. Vissa roller har han kört parallellt. Han även en bakgrund som bartender.

Ledarskapsmotto: Hjärta & Prestigelöshet.

Sagt om Jonas (ur nominering och referenser): ”Han har det mänskliga och empatiska – bryr sig om människor och inte bara siffror och affärer”, ”Han är genuint intresserad och påläst ”, ”Inkludering och delaktighet är viktigt för honom och sådant som andra ser som problem ser han som möjligheter”.