Nyheter

Jönköping kan få höghushotell

Med en glasbaserad fasad och arton våningar kan planerade Hotell Match Tower bli ett påtagligt inslag i Jönköpings stadssiluett.

Men innan bygget kan bli verklighet återstår en lång planprocess, och förmodade överklaganden.
— Det är en kontroversiell byggnad, säger Mats Davidsson, planarkitekt på Jönköpings kommun.

I dag består området av en parkeringsplats och en trafikled. Men snart kan platsen i närheten av järnvägsstationen och Vätterns strand få ett nytt landmärke. Här planerar nämligen NCC att bygga ett hotell på arton våningar, eller närmare bestämt 65 meter.

Men Hotell Match Tower, som hotellet heter, är långtifrån färdigt att börja byggas.
— Kvar återstår en planprocess som bland annat inkluderar att ärendet nu ska ut på samråd. Framåt våren kanske kommunen kan ta beslut om en detaljplan, säger Mats Davidsson.

Enligt Mats Davidsson är hotellprojektet kontroversiellt bland många av de boende. Därför räknar kommunen med överklaganden. NCC hoppas dock att området ska öppnas upp av den nya byggnaden.

— Det är en smäcker byggnad som inte täcker utsikten till Vättern. Samtidigt hoppas vi att det intilliggande gamla industriområdet, som i dag är otillgängligt, kan öppnas upp och levandegöras med det nya huset, säger Annike Thoren, projektutvecklare på NCC.

Fakta / Byggstart tidigast 2011

Projekt: Hotell Match Tower.
Byggherre:NCC.
Arkitekter: Yellon.
Entreprenör: NCC Construction Sverige.
Produktionskostnad: Cirka 250 miljoner kronor.
Byggstart: Tidigast 2011, om allt går enligt planerna.
Klart: 2013.