Nyheter

Jordskeppet har blivit bostad

Emma Hansen säger att hon är stolt över att bo i ett hus som hon varit med och byggt själv. Foto: Anna Sjöström

Nu har Emma Hansen och barnen flyttat in i sitt Jordskepp i Hällekil, Värmland.
Bygget har krävt en hel del tid, slit och pengar.
Men Emma Hansen skulle inte vilja ha gjort det annorlunda.
– Ibland har jag fått stanna upp och påminna mig om varför jag gör det här: för att få ett hållbart boende och en annan livsstil, säger hon.

Jordskeppet, det vill säga passivhuset byggt till största delen av återvunnet material, har nu tagit form.
–  Det går gått från byggarbetsplats till bostad och det känns fantastiskt, säger Emma Hansen.

Boendeytan är nu cirka 80 kvadratmeter och här finns en rymlig köksdel med plats för tv-soffa, två badrum, sovrum, förråd, skafferi, tvättstuga/pannrum och garderob. Fler rum kan byggas till längre fram.

Jordskeppet är utrustat med komposttoaletter, 12 solpaneler, batterier för energilagring och ett gråvattensystem där vattnet renas genom odlingsbäddar.
Vattnet som används är regnvatten om renats och tanken rymmer 12 000 liter.
– Med tre barn kan det bli en utmaning, men är man bara medveten om det så låter man inte kranen stå och rinna i onödan.

Emma, som jobbar som behandlingsassistent, har jobbat med bygget på lediga stunder.
–  Jag har lärt mig otroligt mycket. Jag har aldrig sett mig som händig, men har nog blivit det. Jag kanske inte vet vad alla verktyg heter, men jag vet hur de ska användas, säger hon.

Men hon har lärt sig annat än det rent praktiska också. Bland annat vikten av att planera noga och att ha tålamod med det som inte fungerar. Som till exempel en envist läckande vattentank som hon hoppas ska vara tät.

– Men jag har också lärt mig att man acceptera att saker kommer emellan, att livet händer. För mig har det varit viktigt att inte ge upp mitt sociala liv bara för att bygga klart snabbare.

Hon räknar med att Jordskeppet hittills kostat henne cirka en halv miljon kronor.
– Det är klart att det känts lite tufft ibland, men jag tänker att jag får skämma bort barnen med tid och inte med saker. Sedan räknar jag med ett billigt boende som inte kommer att kosta så mycket framöver.

Hon har tagit in fackmän när det behövts och krävts, men har också då och då haft volontärer till hjälp. De kommer från hela världen och har fått kontakt via hemsidor inriktade på volontärarbete och hållbart byggande. Och intresset har varit stort, Emma har varit tvungen att tacka nej till en del eftersom hon inte kan ta emot alla.

– Jag har inte haft möjlighet att resa själv, men världen har kommit till mig.
Just nu håller Jelle Schut, från Nederländerna, och Gregor Szakowski, på med att bygga en stenkant för planteringen på utsidan av växthuset.

De berättar att de trivs i Hällekil och att det är en intressant erfarenhet.
– Jordskepp är unika byggnader och det är lärorikt att se hur det byggs, säger Gregory Szakowski.
–  Efter att ha varit student i flera år, jag har läst till maskiningenjör, så är det skönt att jobba med händerna, säger Jelle Schut.