Nyheter

Julens hetaste byggprojekt

Det här bidraget, som tävlar i proffsklassen, handlar om den heta debatten kring det heta klimatet.

Vad har Greta Thunberg, chilipeppar, Paradise Hotel och vulkaner gemensamt?
Jo, allt är hett!
Hett är nämligen temat som Arkdes valt för årets pepparkakshustävling.
Att vara med i tävlingen är också hett eftersom redkordmånga bidrag har lämnats in. 
 

I år har ArkDes uppmanat alla pepparkakshusbagare att baka det  de tycker är hett. 
– Tanken är att temat ska hjälpa bagarna lite, att de får något att utgå ifrån, säger Halla Sigurdardóttir, producent på Arkdes.
Temat kan tolkas på många olika sätt visar det sig när årets bidrag presenterats. Här finns flera upplagor av Greta Thunberg, vulkaner, chilipeppar, spisar, kaminer, eldar och bidrag med klimat och miljö i fokus. 
– Vi har fått så många vulkaner att vi funderar på att göra en egen klass av det och dela ut ett särskilt pris, säger, Halla Sigurdardóttir.

Men här finns också mer unika inslag som ett brinnande Notre-Dame, en Kama Sutra-bok, ett dansgolv med glittrande discokula, kaffepannor, en scen ur Paradise Hotel, en stekpanna med ägg och ett hus som skrivits ut med 3D-skrivare.
– Det är häftigt att se hur många tolkningar det finns, en del kunde vi förutse, andra överraskade oss helt, säger Halla Sigurdardóttir.

Pepparkakshustävlingen anordnas i år för 29 gången och ArkDes hoppades på minst 100 heta skapelser i år. Det blev mer än dubbelt så många – 202 inlämnade bidrag, vilket är nytt rekord. 
– Och alla är konstverk på sitt sätt. Utställningen är ett härligt sätt att inviga advent, säger Maria Östman, kommunikationsansvarig på Arkdes.

De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare (den så kallade proffsklassen), Upp till 12 år och Alla andra som bakar.
En jury utser en vinnare i varje kategori och utöver det får publiken röst fram sin favorit. 

Konditorn Frida Lejon, som driver Leijon Stenugnsbageri och konditori i Uppsala, sitter med i juryn för tredje gången.
– Jag kommer särskilt att titta på hantverket, tekniken och om allt på huset är ätbart. Det är också viktigt att pepparkakshuset lirar med temat och det får gärna vara något som sticker ut, säger hon. 

Hon säger att det finns många värdiga vinnare och att juryn kommer att få ett tufft jobb när de ska gallra bland bidragen.


Utställningen visas på Arkdes mellan 29 november till 5 januari.
Vinnarna presenteras 15 december.

Årets jury:
Elsa Billgren – vintageentreprenör och bloggare
Frida Leijon – konditor
Tor Lindstrand – arkitekt
Svante Öquist  – frilansjournalist och bloggare