Nyheter

Junior Living får nytt uppdrag av Svenska Bostäder

Junior Living i Västberga, vinnare av Nordic Architecture Fair Award 2017. Arkitekten bakom är Andreas Martin-Löf. Bild: Junior Living

Våren 2018 påbörjas bygget av 377 enrumslägenheter för unga vuxna i Råcksta och Norra Ängby  påbörjas.
Bygget som enligt Svenska Bostäders och byggentreprenören Junior Livings prisbelönta koncept Snabba hus.

Inflyttning är planerad till sommaren 2019. 

Frågan om tillfälligt bygglov för bostäderna har varit ända upp i Mark- och miljööverdomstolen, som i somras gjorde bedömningen att tidsbegränsat bygglov kan ges för det aktuella området.
Bygglovet hade överklagats av bland annat två  bostadsrättsföreningar som anförde att det finns en farhåga om att projektet inte kommer att avvecklas,utan bli permanent på platsen och de ifrågasätts om det var fråga om ett tillfälligt behov av bostäder.

Men nu har högsta instans sagt sitt och nu är det klart att i Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm kommer Junior Living på uppdrag av Svenska Bostäder att uppföra 377 av sina enrummare.
Byggstart är satt till våren 2018. Det handlar om fullutrustade, 33 kvadratmeter stora, lägenheter med balkong, producerade enligt Junior Livings patenterade byggsystem.

 – Att vi nu startar andra etappen av Snabba hus innebär ett rejält tillskott av bostäder till unga. Bostadsbristen är ett av Stockholms största problem idag och unga har särskilt svårt att få en bostad. Det här löser inte problemen över en natt men det är en konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder, i ett pressmeddelande. 

Junior Livings egenutvecklade metod för prefabricering av lägenheterna sker inomhus i kontrollerad miljö i en svensk fabrik. 

– Vi är mycket glada över att Svenska Bostäder ännu en gång väljer oss som samarbetspart i detta viktiga projekt. Behovet att snabbt bygga yteffektiva och billiga hyresrätter med hög kvalitet är enormt. Därför är det jättebra att vi nu kan gå igång med detta bygge, säger Claes Eliasson, vd på Junior Living. 

Arkitekten bakom är flerfaldigt prisbelönte Andreas Martin-Löf.
Bland annat utnämndes han av Residence till Årets arkitekt 2014. Det här är det andra projektet som Junior Living genomför på uppdrag av Svenska Bostäder. Det första samarbetet, med 280 lägenheter i Västberga, har fått stor uppmärksamhet. I höstas utsågs det och dess arkitekt Andreas Martin-Löf till vinnare av Nordic Architecture Fair Award i konkurrens med 133 nordiska byggnader.