Nyheter

Jurister sågar krav på bostadsköpare

Flera västkustkommuner ställer krav på att nya bostäder bara köps av åretruntboende. Men kraven sågas av juridiska experter.

Ett exempel på en kustkommun som ställer krav på att bostadsköpare ska vara åretruntboende är Sotenäs kommun, skriver Göteborgs-Posten. Där ska Peab bygga 34 nya bostadsrätter i Hunnebostrand. Kommunen ställer krav på att köparna ska bosätta sig permanent i huset och även skriva sig på adressen.

I kommunens exploateringsavtal för marken finns detaljerade krav på hur den blivande bostadsrättsföreningens stadgar ska se ut. Krav ställs på att blivande medlemmar i föreningen ska använda bostadsrätten som permanentboende. Men juridisk expertis som GP kontaktat sågar kraven.

— Jag har svårt att se att kommunen kan ställa direkta krav på en förening. Det är upp till föreningen att ta beslut om stadgar. Och stadgarna får inte krocka med bostadsrättslagen. Enligt den är bostadsrättsföreningar öppna för alla, säger Hans Johansson, förbundsjurist på HSB, till tidningen.

Även Sveriges kommuner och landstings juridiska expert är tveksam. Han ställer sig frågande till om sådana krav på bostadsköpare verkligen skulle hålla för en rättslig prövning.