Nyheter

Jury fixar valuta för pengarna

Halmstads Fastighets AB, HFAB, lanserade nyligen en tävlingslysten idé för billigare byggkostnader. En jury ska i en entreprenörstävling utse vem som ska få bygga ett nytt bostadskvarter.

Totalt är det cirka 150 hyresrätter som ska byggas i Kvarteret Jordmånen i Halmstad. Målet är att nå en hög kvalitet inom ramarna för en i förväg fastställd produktionskostnad.

En jury, där bland andra arkitekten Gert Wingårdh ingår, ska avgöra vilket företag som ska få entreprenaden. Juryn ska bland annat bedöma den arkitektoniska utformningen.

— I entreprenörens uppdrag ingår det att ta fram utformningen av kvarteret, säger Anders Thorén, affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB.

Har ni suttit på er kammare och kommit på detta eller inspirerats av någon?

— Så vitt jag vet är konceptet helt nytt i Sverige, säger han.

Anders Thorén säger att också HFAB märkt av en allt dyrare bostadsproduktion.

— Min personliga bedömning är att vi återigen är i en uppåtgående prisspiral efter lågkonjunkturen. Det är bland annat därför som vi nu sätter ett kostnadstak för tävlingen. I en traditionell arkitekttävling kan det annars ofta komma fina förslag, men som är luftslott och alldeles för dyra att bygga.

Det låter som att det kan bli dyrare för entreprenören att stå för ansvaret att ta fram utformningen.

— Att döma av intresset när vi lanserade idén så tror branschen på detta. Sedan får de fem bidrag som kommer till tävlingens slutomgång, 200 000 kronor vardera, plus moms.

HFAB hoppas kunna sätta spaden i jorden efter sommaren 2011. De första lägenheterna ska då stå klara i slutet av 2012.