Nyheter

Kaféträd tog hem segern

Arkitektstudenterna Åsa Landahl och Tomas Jonnergård vann Nordbyggs tävling om att utforma ett kafé. Nu står deras skapelse, två fyrametersträd i fisknätsmönster, på byggmässan.

— Det är jättekul. Det känns nästan overkligt, vi har jobbat så många timmar med det här, säger Tomas Jonnergård under det ena trädet.

— Det är en lustig känsla, nästan som att vara inne i 3D-modellen vi har jobbat med, säger Åsa Landahl.

Deras bidrag kallas Fägnad och består av två höga träd som sträcker sig fyra meter upp i luften. Under det ena trädet finns en kafeteria och vid det andra trädet finns informationsmaterial om trä.

— Det är kul att se hur folk tar sig an den. Folk sitter på bänkarna och strömmar från alla håll. En av våra grundtankar var att det inte ska finnas någon baksida, säger Åsa Landahl.

De båda studenterna tar sin kandidatexamen till sommaren och hoppas att vinsten ska leda till att det blir lättare att hitta praktikplatser Tävlingen, som kallas Nya ögon på trä, initierades av Nordbygg och arrangerades tillsammans med skogsindustrin.

— Vi från branschen vill gärna ha kontakt med högskolorna och det här är ett sätt att öka intresset. Vi åkte runt till högskolorna och pratade om arkitektur och träbyggnad, berättar Per Bergkvist från Skogsindustrierna.

Av de 64 tävlingsbidragen utsågs Fägnad till vinnare, och visas på entrétorget under Nordbygg.

— När vi skulle bygga upp den visade det sig att passbitarna var lite felsågade. Snickarna på mässan har gjort ett fantastiskt jobb, säger Per Bergkvist.

Enligt Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg, kommer man att fortsätta med projektmodellen på kommande byggmässor.

— Att vi tar med branschorganisationer och erbjuder högskolorna en heldagsutbildning och inspiration med en tävling kommer att fortsätta under namnet Nya ögon på, men vilket material det blir nästa gång vet jag inte, säger Peter Söderberg.