Kan man bygga nya hus av gamla hus?
Anna Sjöström 16 Apr 2020

Det ska Codesign Sweden nu ta reda på i projektet Rivningsobjekt – från kostnad till resurs.
Projektet är en samverkan mellan Codesign, NCC och RISE och projektleds av arkitekterna Nadine Aschenbach och Jelena Mijanovic på Codesign. Projektet som består av två delar, en mera teoretisk del och ett praktiskt pilotprojekt, har fått bidrag från både Vinnova och RE:Source, Energimyndigheten.
Den första delen, som fått 500 000 kronor från Vinnova, går bland annat ut på att identifiera vilka befintliga byggdelar som ger mest klimatpositiv effekt vid återbruk.
– Vi måste tänka om och se rivningsobjekt som en resurs, där material och byggnadsdelar återbrukas i så stor omfattning som möjligt inom både ny- och ombyggnation, säger Jelena Mijanovic.
Projektet har som mål att utveckla en systematiserad process för demontering och återbruk av rivningsobjekt.
Det första steget är att samla in data från rivningsprojekt. Bland annat genom att identifiera material och produkter som kan återanvändas för storskalig nybyggnation.
Rivningsmetoder ska utvärderas och i projektet undersöks också nya processer för varsam demontering av värdefulla byggnadsdelar samt metoder för säkerställande av återbrukskvalitet. Delarna testas av RISE, för att bland annat kontrollera hållfasthet och hälsoaspekter genom platsbedömning (okulär besiktning, hammare), icke-förstörande tester (georadar, ultraljud och XRF-pistol) och laboratorietester.
– Vi kommer att fokusera på stora delar och viktprocent. Det handlar om till exempel stomdelar, trapphus, pelare och fasadelement, säger Jelena Mijanovic.
– Vi ser att det finns ett glapp för oss att fylla här. Många projekt fokuserar på återvinning av mindre delar som inredning och glaspartier, men vi vill titta på befintlig byggmassa, säger Nadine Aschenbach.
Projektets långsiktiga mål är bland annat att bidra till minskat bygg- och rivningsavfall och minskade koldioxidutsläpp.
Projektets andra del har beviljats 2 243 000 kronor från Energimyndigheten. Där är målet att ta fram anpassade processer för rivning, demontering, design samt icke förstörande testmetoder. Projektets direkta mål är att undersöka rivningsobjekts återbrukspotential generellt och specifikt genom att testa en återbruksprocess i liten skala i ett pilotprojekt.
Där letar de nu efter ett pilotprojekt och för samtal med fler intresserade fastighetsägare och kommuner.
– Med samlad expertis från våra samverkansparter har vi tagit fram urvalskriterier för att på ett effektivt sätt kunna välja ut bästa möjliga pilotprojekt och byggnadsdelar för återbruk, säger Jelena Mijanovic .
Urvalskriterierna togs fram i en digital workshop den 18 mars med alla samverkansparter och andra relevanta aktörer, till exempel fastighetsägare och representant från Upphandlingsmyndigheten.
I projektet förbereds också utveckling av en tjänst som möjliggör för en databank med kategoriserade och katalogiserade material och byggnadskomponenter för återbruk på nationell nivå. Tjänsten vänder sig framförallt till arkitekter och byggnadsingenjörer, men även till byggbolag, fastighetsägare och fastighetsutvecklare.
– Här finns många möjligheter att ta till vara på och vi är precis i början, säger Nadine Aschenbach.
Fakta: Vem gör vad i projekten?
Samarbetspartners har valts ut för att täcka alla delar av en återbruksprocess.
Codesign: Arkitekturbolag som deltar med arkitekter, stadsplanerare och hållbarhetsexperter. I projektet bidrar Codesign med projektledning samt utveckling av de delar som rör arkitektur- och designprocessen vid återbruk.
NCC: Deltar med hållbarhetsspecialister och konstruktörer. I projektet bidrar NCC med kompetens inom klimat och dekonstruktion samt kunskap inom de delar som rör rivning, varsam demontering och återbruk i nybyggnation.
RISE: Statligt ägt forskningsinstitut. I projektet bidrar RISE med att utveckla och pröva testmetoder för hållbarhet av byggnadselement för återbruk i sina test- och demonstrationsmiljöer samt undersökning av certifieringsmöjligheter.
Vinnova: Sveriges innovationsmyndighet – finansierar projektet.
RE:Source (Energimyndigheten): Statligt innovationsprogram för forskning och innovation för hållbar materialanvändning - finansierar projektet.
Anna Sjöström 16 Apr 2020
Lediga jobb
-
CFO till nordisk koncern i spännande framtidsbransch!
Placeringsort kan vara Stockholm, Helsingfors eller Oslo, det viktiga är att du är rätt person -
Projektingenjör till Stockholm/Mälardalen
Just nu söker vi en projektingenjör med placering på projekt i Stockholmsområdet. -
HSB Bostad söker erfaren Upphandlingsansvarig
-
Erfaren platschef som vill utveckla hållbara byggprojekt till Stock-holm/Mälardalen
Platschef Stockholm/Mälardalen -
Asset Manager
Cavendo investerar i kommersiella fastigheter i Stockholm och Helsingfors tillsammans med institutionella kapitalpartners. -
Affärsområdeschef Plan & Mät - Metria
Metria söker en Affärsområdeschef till Plan & Mät som vill ha en central roll i att utveckla och växa verksamheten och bolaget. -
Vi söker platschefer i Sverige!
Är du vår nästa medarbetare?
E-posta info@byggvarlden.se
Relaterade artiklar
Mest lästa
Prenumerera
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!
-
Här är de hetaste produkterna
ByggfaktaDocu har sammanställt topplistor för 2020.
-
Trappor i topp bland byggprodukter
Vinnaren: "Det krävs både ingenjörskonst och ett estetiskt sinne"
-
Klart för 600 nya bostäder i Nacka
Två nya byggaktörer får markanvisning.
-
Nio omkom inom byggverksamhet förra året
Färre dödsolyckor totalt sett 2020.
-
Bopriserna fortsatte uppåt i december
"Jag tror inte att prisboomen är över"
-
Ny nyproduktionschef till MKB Fastighets AB
Rekryteras från Ica Fastigheter.
-
Bygger rekordstor ishall i Karlstad
Stomme av stål, läktare av limträ och taket förses med solceller.
Produktnyheter
Dekton® som bästa material i ett industrikök och för ”show cooking”
SMART PRO – för professionella hantverkare
Låt oss med stolthet presentera vår premiumserie SMART PRO!Prisbelönt Ascent Series - nästa generations balkmöbel
Ascent-serien - funktionell design med hållbarhet i fokus.Smarta Byggnader & Städer
Prediktivt Underhåll är framtiden.