Nyheter

”Kan minska segregationen i utsatta områden”

Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan och stiftelsen The Global Village som står bakom evenemanget. Foto: Samuel Karlsson

– Bostadsbolagen och byggföretagen kan bidra på flera sätt till en positiv utveckling i landets utsatta områden. 
Det säger Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan och stiftelsen The Global Village som står bakom evenemanget.

Järvaveckan har vuxit till en riktig folkfest som lockar både publik och politiker. I år har en stor del av programmet fokus på byggande och bostadspolitik.

Närmare 6400 besökare hade tagit sig till Spånga IP för att beskåda invigningen av årets upplaga av Järvaveckan. Men så har det inte alltid varit. 

– Det hela började med att vi hade Järva filmfestival på en gräsplan här intill. I samband med den bjöd vi in alla partiledare med ganska kort varsel. Det var totalt fem partier som kom men Gustav Fridolin var den enda partiledaren som hade möjlighet att vara med. Han kom på sin cykel och höll ett tal. Det var början. Efter det har det bara vuxit till dagens omfattning och redan år två, 2017, deltog alla partiledare, säger Ahmed Abdirahman,som är initiativtagare till Järvaveckan och stiftelsen The Global Village som står bakom evenemanget.

Inför årets upplaga av Järvaveckan har man laddat med ett digert program av partiledare som talare på stora scenen och en mängd seminarier. Flera av seminarierna har fokus på bostäder och byggande med frågeställningen hur man ska råda bot på segregationen.

– Bostadsbolagen och byggföretagen kan bidra på flera sätt till en positiv utveckling i landets utsatta områden. De kan bygga nya bostäder som minskar bostadsbristen och trångboddheten. De kan anställa fler människor och på så sätt hjälpa till med integrationen. I vår helt färska undersökning Fakta för förändring ser vi att bostads- och fastighetsbolagen är de som anställer mest i de här områdena, fortsätter han.

Järvaveckan har vuxit i omfattning och statsminister Stefan Löfven deltar för tredje året i rad. Han har också deklarerat att han inte kommer vara med på politikerveckan i Almedalen. Han väljer Järvaveckan istället. Men än så länge är det inte frågan om något tronskifte när det gäller politiskt och medialt intresse. 

– Vi ser oss inte som några konkurrenter till Almedalen. Demokratin behöver flera mötesplatser där politiker och vanligt folk kan träffas. Det är viktigt att Almedalen finns med sin långa tradition men sedan är det bra att det kommer nya kreativa alternativ som Järvaveckan. Vi är inte konkurrenter eller motståndare. Vi kompletterar varandra, säger Ahmed Abdirahman.