Kändis i Korea – tack vare sitt passivhus

Kändis i Korea – tack vare sitt passivhus
Andreas Granbäck i Vallentuna har haft besök av tidningar, ambassadörer, företag och av två koreanska TV-kanaler som tillsammans har 70 miljoner tittare. Bara för att han byggt ett passivhus.

Villa Granbäck kallar han huset, stockholmsområdets första passivhus med extra tjocka och täta väggar, värmepump, solpaneler och speciella ventilations- och styrsystem. Byggt på stomme av trä, yttre panel av värmehärdad björk från Värmland.

Huset, som ligger ett par kilometer från platsen där Gustav Vasa anses vara född, är inte Sveriges första passiva bostadshus. Ändå har det blivit passivhusens ansikte utåt. Och Andreas Granbäck har blivit dess ambassadör inför media och företag.

– Jag har inget emot det. Har till och med startat en enskild firma med förhoppning att ägna mer och mer tid åt passivhus. Jag har blivit småfrälst på den passiva byggtekniken, förklarar han.

Hans vanliga jobb är på Arlanda Flygplats, på Swedavia, tidigare Luftfartsverket. Nu har han gått ner i arbetstid för att i större utsträckning kunna grotta ner sig i den senaste passionen.

– Jag blir mer och mer övertygad om att detta är framtidens sätt. Dels för att miljön och klimatet kräver det, men för min del framförallt för att spara energi av kostnadsskäl.

– Dagens låga energipriser kommer inte att bestå länge till. De blir avsevärt dyrare. Det är jag helt övertygad om.

Andreas Granbäck och sambon Linda Westers hem i Vallentuna är tänkt att vara något av ett demonstrations- eller experimenthus för byggföretag, värmepumpsbolag och andra i byggbranschen.

Arkitekt är Andreas Granbäcks pappa Anders Olsson från isolertillverkaren Paroc.

Relaterade artiklar

Miljardprojekt under skidbacke
Här är bygghandelns starkaste varumärken
”Ansökan borde stoppats redan i första instans”
Grönt erkännande för Wästbygg