Nyheter

Känsloladdad plats tar form

Oculus växer fram. Tower One i bakgrunden. Foto: Susanne Bengtsson.

I september 2001 föll World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i en terrorattack.

Idag, 14 år senare, pågår återuppbyggnaden för fullt.

I centrum står en svensk aktör. Skanska ansvarar för bygget av World Trade Center Transportation Hub och den omtalade skulpturen Oculus, ritad av den spanske arkitekten Santiago Calatrava.

Terrorattacken den 9 september 2001 orsakade stor förödelse på nedre Manhattan i New York. Det var inte bara de två tvillingtornen som rasade. Ytterligare fem höghus fick tas ner på grund av de stora skadorna. Infrastrukturen drabbades också hårt. Den värsta förlusten var dock de över 2000 människor som fick sätta livet till.

Idag, 14 år senare, är platsen fortfarande en stor byggarbetsplats, även om många av projekten börjar bli klara. Byggvärlden har besökt WTC, ett område som väcker starka känslor och sorg, men också signalerar framtidshopp. 

Skanska är en av de största byggentreprenörerna på platsen och ansvarar för uppbyggnaden av stora delar av infrastrukturen. I kontraktet för WTC Transportation Hub ingår en ny station med biljetthallar, plattformar, tågspår och den spektakulära entrén Oculus. Hela projektet blir Leed-certifierat enligt nivå platinum. Beställare är Port Authority of New York & New Jersey.

– Vi är väldigt stolta över att vara en del av detta jättebygge, som är ett ”once in a lifetime-projekt”. Hela området blir fantastiskt med minnespoolerna, Tower One och ett museum. Kommunikations-huben som vi bygger är jätteviktig, säger Rich Cavallaro, vd Skanska USA.

Efter terrorattacken öppnade en provisorisk station vid World Trade Center i november 2003, men nu byggs en helt ny knutpunkt som omfattar över 70 000 kvadratmeter och kan liknas vid en flygterminal under jord. 

Stationenblir den tredje största knutpunkten i New York då den servar 200.000 pendlare dagligen.  Härifrån utgår exempelvis den tåglinje som förbinder Manhattan med New Jersey. 13 tunnelbanelinjer passerar här.

Occulus har ritats av den spanske arkitekten Santiago Calatrava och utgör den estetiska delen av den nya kommunikations-huben. Det bevingade konstverket har liknats vid allt från en fredsduva som släpps ur en hand till en reptil eller revbenen från en dinosaurie. Revbenen löper för övrigt som en röd tråd genom hela stationen. Stålkonstruktionen är tekniskt avancerad.  Att balansera de över 80 ton tunga stålbalkarna har varit ett mycket krävande stålprojekt.

– Stålbalkarna som används till ”revbenen” levereras från Spanien, berättar Dominic da Silva, Skanskas guide på byggarbetsplatsen. Stålet har målats med 13 lager brandbeständig färg för att stå emot värme.

Han berättar att materialet till stationen har levererats från hela världen.

– Marmorn till golven kommer från Italien. Plattorna är märkta och monteras likt ett stort pussel. I fabriken har man testat hur marmorns karaktär förändras av dagsljuset som kommer in i biljetthallen. Glasrutorna är specialbeställda från Kanada. Takbjälkarna kommer från Tyskland.

Arbetet på ground zero präglas av koordination och logistik. Det har pågått upp emot  45 olika projekt samtidigt, och runt hundra olika företagen ska samsas, ibland bara decimeter ifrån varandra. Arbetet pågår sex till sju dagar i veckan i två 10-timmars skift.

Delar av stationsbygget är klart, och plattform B öppnade i juni i år.

– Som mest har Skanska haft över 500 personer i projektet, men nu när 85 procent är klart är det cirka 60-70 anställda samt underentreprenörer på plats. 

Hösten 2012 drabbades New York av stormen Sandy som försenade bygget med ett år.

– Hela stationen fylldes av vatten från Hudson River. Mycket av det som var klart då fick vi riva ut och göra om eftersom det blev fuktskadat, berättar Dominic da Silva.

Målet är att hela stationen inklusive Oculus ska stå klar i slutet av 2016.

 

FAKTA 

Skanska har varit på plats på Ground Zero i New York sedan den 12 september 2001. Dagen efter terrorattacken hjälpte Skanska till med uppröjningsarbetet. Sedan dess har Skanska deltagit i flera projekt.

Skanskas tre främsta projekt på platsen är:

• Det nu avslutade projektet med tunnelförbindelser kring Dey Street. Tunnelförbindelserna var det första stora kontraktet kring World Trade Center, värt cirka 1 miljard kronor.

• WTC Transportation Hub, en helt ny station. Ordern var värd cirka 2,7 miljarder kronor 2006 och var Skanskas dittills största order i USA.

• Oculus, som ska tjäna som entré till stationen. Byggnaden har ritats av den spanske arkitekten Santiago Calatrava (som också ritade Turning Torso) och ska frammana bilden av en fredsduva. Uppdraget är värt omkring 1,3 miljarder kronor.

Utöver stationen har det byggts höghus som exempelvis Tower One, ett museum och en minnesplats av andra byggföretag på Ground Zero.