Nyheter

Kasper Salin-priset gick till Studio 1

Bostadshuset Studio 1 i Örgryte som fick Kasper Salin-priset är ritat av Johannes Norlander Arkitektur. Foto: Ulf Celander.

I tisdagskväll delade Sveriges Arkitekter ut flera prestigefyllda priser på årets Arkitekturgala. Bostadshuset Studio 1 i Örgryte ritat av Johannes Norlander Arkitektur vann Kasper Salin-priset. Sienapriset gick till Tullhusstranden i Simrishamn och Katscha tilldelades Bostadspriset. 

– Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och största arkitekturpris som genom åren har gått till ett flertal ikonbyggnader, som Markuskyrkan i Björkhagen och Etnografiska museet i Stockholm. Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Juryns motivering: ”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge.”

Studio 1 är ett lyckat bostadsprojekt sett till både resultatet och processen på vägen. Ett gott samarbete mellan arkitekten Johannes Norlander och byggherren HSB har gett bostadsrättslägenheter där de boende stortrivs. 

HSB ville ha ett hus som andades dåtidens våning i modern tappning. Mycket omsorg har ägnats åt de gemensamma ytorna, med entréplanets rum och bland annat ett kollektivt kök. Även lägenheterna har välstuderade rum med vackert dagsljus och utblickar i flera väderstreck. ”En diamant i HSB:s skattkista”, kallar byggherren själv sitt projekt.
Övriga nominerade 2016 var Bro Galopp i Bro, Önsta, Nötkärnan vårdcentral i Bergsjön och Råå förskola i Råå.

Sienapriset för bästa utemiljö gick till Simrishamns nya strand, Tullhusstranden av landskapsarkitektkontoret Sydväst arkitektur och landskap. Stranden är första etappen i det utvecklade Sjöfartsstråket som ska skapa vattennära mötesplatser.
Juryns motivering lyder: ”Med Tullhusstranden har Simrishamn fått ett förnyat fokus på stadens möte med havet. Med en landskapsarkitektur som på ett självklart sätt fogar samman stråk, rörelser, rum och ytor lyfter den sin omgivning. Resultatet är anspråksfullt i sin anspråkslöshet.”

De övriga nominerade: Frodeparken i Uppsala, Strömkajen i Stockholm och innergården till campusbyggnaden Ulls Hus i Uppsala. Samtliga nominerade projekt är små i skalan och elegant välkomponerade utan att stjäla uppmärksamhet från omgivningen.

– Projekten kännetecknas av att de i hög grad bidrar till att höja kvaliteten och användbarheten i de vidare strukturer och sammanhang där de ingår, kommenterar juryns ordförande Tiina Sarap urvalet.

Bostadspriset tilldelades Katsch, ett hus som går mot strömmen och ligger mitt i Motala ström i Norrköping. Katscha är resultatet av en markanvisningstävling 2011 där dåvarande stadsarkitekten i Norrköping, Dag Johansson, ”uppfann” tomten mitt i det unika industrilandskapet. Huset står till 80 procent på pelare i Motala ström.

Juryns motivering: ”Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsarkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.”

Det är andra gången som Katscha prisas: I mars i år tog huset guld för bästa bostadsprojekt på Europas största fastighetsmässa Mipim i Cannes. De övriga nominerade: Bostadsrättshuset Tenoren i Malmö, hyresrättshuset Korthållaren i Vällingby och bostadsrättsområdet Sjöterrassen i Fittja. 

Villapriset gick till Mölle by the Sea, ritat av Elding Oscarson arkitektkontor och Sveriges Arkitekters Kritikerpris gick till Arkitekterna och författarna Cecilia Björk och Laila Reppen.

Jenny Marcuson Fors