Nyheter

Kasper Salin-priset till Arkitekturskolan

Arkitekturskolan, Tham & Videgård Arkitekter genom Bolle Tham och Martin Videgård. Foto: Åke E:son Lindman.

Arkitekturskolan på KTH Campus i Stockholm har utsetts till vinnare av det prestigefyllda Kasper Salin-priset.

Byggnaden är uppförd av Akademiska Hus i samarbete med KTH och gestaltande arkitekt är Tham & Videgård.

Arkitekturgalan är Nordens största mötesplats för arkitektur och det var under den senare delen av galan som vinnaren av Kasper Salin-priset, samhällsbyggnadsbranschens äldsta och mest välkända pris, tillkännagavs. Fyra byggnader var nominerade och nya Arkitekturskolan tog hem priset.

Juryns omdöme lyder:

Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.

Arkitekturskolan har sedan 1970 haft sin verksamhet utanför KTH Campus. Det nya toppmoderna huset gör det möjligt för arkitektstudenterna att för första gången få en hemvist inne på campus. Den nya arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. I mitten av byggnaden finns en öppen hall som fungerar som både en samlingspunkt och ett utställningsrum. Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp har byggnaden en indragen takvåning från vilken man kan komma ut på takterrasser med utsikt ut över KTH och stenstaden i söder.

– Vi är oerhört glada över ha blivit utvalda till detta fina pris. Nya Arkitekturskolan är en byggnad som verkligen står för sig och sticker ut på KTH Campus, samtidigt som den samspelar fint med sina anrika grannbyggnader. Vi är mycket stolta över vår Arkitekturskola, en uppkäftig och cool lillasyster till sina 100-åriga storebrorsor, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Kasper Sahlin-priset instiftades 1962 av Sveriges Arkitekter och delas årligen ut till ett svenskt byggnadsverk och grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

 

Fakta Arkitekturskolan:

Byggherre: Akademiska Hus, region Stockholm

Entreprenör: PEAB

Arkitekt: Tham & Videgård

Byggstart 2012

Färdigställande: Höstterminen 2015

Hyresgäst: KTH Arkitekturskolan

Verksamhet: Arkitekturutbildning och entréplats

Bruttoarea: 14 300 kvm

Ort: Stockholm

Campusområde: KTH Campus