Kasper Salin-priset till Skissernas museum

Kasper Salin-priset till Skissernas museum
Skissernas museum, ritat av Elding Oscarson fick årets Kasper Salin-pris. Foto: Åke Eson Lindman.

Det blev Skissernas museum i Lund som fick det prestigefyllda Kasper Salin-priset för 2017 års bästa byggnad. Arkitekterna Elding Oscarson och beställaren Statens Fastighetsverk fick ta emot utmärkelsen i går kväll på Arkitekturgalan i Stockholm.

– Vinnaren är ett slående exempel på rätt idé på rätt plats. Bortom frågor om stil och aktuella strömningar har projektet en arkitektoniskt helgjuten gestaltning, som löser den funktionella uppgiften effektivt. Den erbjuder också en serie nya rum som i sitt samspel med de äldre delarna lyfter upplevelsen av hela museet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Bolle Tham, grundare och delägare av Tham & Videgård Arkitekter.

Skissernas museum i Lund mottar priset i konkurrens med Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården, en tillbyggd konsthall till ett huvudkontor i Höganäs. Bolle Tham kallar alla fyra för ”resultat av riktigt bra arkitektarbete” vars höga kvalitet talar för att de kommer att stå länge och på så sätt bli verkligt hållbara.

Juryns motivering: ”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum.”

Eftersom arkitektur ska upplevas med alla sinnen, inte bara tittas på, har juryn besökt ett antal hus och undersökt dem på plats för att kunna bedöma material, detaljer, planlösningar etc. Utifrån det har de nominerat fyra hus och bland dem valt ett som i år alltså är Skissernas museum. Juryn hoppas att vinnaren kan fungera som föredöme för hela branschen:

– Som arkitekthantverk är det mycket övertygande och har inom delvis snäva ramar nått ett utförande i material och detaljering som höjer sig över de flesta samtida byggprojekt. Även beställarens engagemang och tro på arkitekturens möjligheter är inspirerande, säger Bolle Tham.

– Det är en stor ära för oss att vinna årets Kasper Salin-pris. Vårt mål med om- och tillbyggnaden har varit att ge Skissernas Museum en tydligare plats i staden. Vinsten och juryns motivering bevisar att vi lyckats. Jag är glad och stolt, säger Maria Nordh, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

För Skissernas Museum, som länge haft behov av att få mer yta till sitt förfogande för att vidareutveckla museet, har om- och tillbyggnaden gjort stor skillnad. Publiktillströmningen har varit intensiv sedan nyinvigningen i slutet av januari 2017.  

– Det har varit ett otroligt givande samarbete från början till slut. Den kontinuerliga dialogen mellan alla inblandade och arkitekternas förståelse för sammanhanget har varit en enorm styrka. Vi är otroligt glada för denna skarpa om- och tillbyggnad som fullkomligt förändrat besöksupplevelsen. Jag vill rikta mitt varmaste tack till våra donatorer, säger Patrick Amsellem, museichef Skissernas Museum.

Om- och tillbyggnaden av Skissernas Museum har varit möjlig att genomföra tack vare två generösa donationer som i Elding Oscarsons utformning på ett smakfullt sätt förenar behovet av samspel med befintliga byggnader och behovet av nyskapande.

– Nya Skissernas Museum är både en upplevelse och en funktion. Om- och tillbyggnaden har löst museets behov men byggnaden som den nu är utformad är också en upplevelse i sig, säger Jonas Elding, arkitekt Elding Oscarson. 

Kasper Salin-priset instiftades 1962 och delas ut varje år av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan.

Jenny Marcuson Fors