Nyheter

”Kassaflöde i stället för trafikflöde”

Kampanjen Stoppa vansinnet! Säg nej till Nya Slussen! inleddes i mars 2014 och pågår fram till valet i september 2014.
Syftet är att skapa opinion emot Stockholms stads planer för Slussen. Förhoppningen är att opinionen lyfter frågan.
– Gallerian man planerar för tar plats från den planskilda korsningen. Stockholms stad har valt kassaflöde före trafikflöde, säger Jan Ohlin, Stigbergsgruppen.

Bakom kampanjen står Stigbergsgruppen, som är en paraplyorganisation för flera organisationer som engagerat sig i frågan om Slussens framtid.
Kampanjen inleddes i mars, i samband med att filmen Stoppa Vansinnet! släpptes. Med hjälp av dataanimeringar visar filmen hur nya Slussen ser ut.

Filmen kom ut av misstag – det var inte den färdiga versionen av filmen som visades – men fick ändå stor uppmärksamhet.
– Ganska snabbt fick den en kvarts miljon visningar på Youtube och Vimeo. Många reagerade och blev upprörda över hur det kommer att se ut. Stockholms stad har presenterat mycket information, men lite substans. De hade exempelvis bara visat helikopterperspektiv, men inte hur det kommer att se ut när man kommer gående, säger Jan Ohlin, Stigbergsgruppen.

Gruppen lyfter fram flera problem med den nya Slussen, bland annat att utsikten försvinner, säkerheten för trafikanter, att utseendet förändras och att det inte blir någon bussterminal.
– Kampanjen vill visa allt som vi tycker är fel, både med planen och hanteringen av ärendet, säger Jan Ohlin.
Själv reagerar han främst på den dåliga trafiklösningen och tjänstemännens agerande.
– Att man tar bort den planskilda korsningen och ersätter den med T-korsningar medför ofelbart stopp i trafiken. Gallerian tar platsen från korsningen. Stockholms stad väljer kassaflöde före trafikflöde. Tjänstmännen som jobbar med Slussen måste fortsätta att göra det trots att parametrarna för vad som är bra har flyttats. De planerar nu för en köbildning som förut var oacceptabel.

Nyligen släpptes den andra filmen: Stoppa Nya Slussen del 2 – Avslöjandet.
Även den har väckt reaktioner.
– Många tycker att Slussen är en viktig fråga. Stockholmarna känner ett slags delägarskap.

Vad vill ni uppnå med kampanjen?
– Vi hoppas att oppositionen tar bladet från munnen och säger att de inte vill ha den nya Slussen. Blir det ny regim i Stadshuset behöver de inte följa antagen detaljplan.
Vad händer med kampanjen efter valet?
– Vi får se. Vi har inte bestämt hur vi ska fortsätta. Om det blir ett skifte i stadshuset så hoppas jag att vi får komma in där och föra en diskussion, säger Jan Ohlin.

I kväll arrangerar också Stockholmspartiet en aktion för räddningen av Slussen genom att ”slå en mänsklig ring runt Slussen.”
Partiet har bevarandet av Slussen som sin huvudfråga och så här säger partiets talesperson Agneta Liljesköld i ett pressmeddelande: 
-Vi ser räddningen av Slussen som en mycket viktig sak. Stadens hantering av ombyggnaden av Slussen är kantad av frågetecken och problem. Bussterminalen är upphävd, ritningarna går bokstavligen rätt in i Katarinaberget, och planerna på att riva det kulturmärkta Kolingsborg strider mot detaljplaner och miljödom.