Årets Byggchef

Kigge Nilsson, Head of Relations, Isobetong

Kigge Nilsson, Head of Relations på Isobetong. Foto: Isobetong
Kigge Nilsson, Head of Relations på Isobetong. Foto: Isobetong

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Byggbranschen är den bästa av entreprenöriella värdar. Varje byggstart är en start-up. Variationen av arbetsuppgifter och olika människor med olika bakgrund, utmanar och utvecklar. Jag älskar att se människor och relationer att växa. Det gör sig bäst i byggbranschen, där påverkandepotential är grym.

Vilka är utmaningarna?

– Utmaningar är det som får mig ur sängen på morgonen. Utvecklingen går väldigt fort och vi är inne i ett generationsskifte. För oss på Isobetong som driver en stor omställning och innovationskraft, skiftar utmaningarna väldigt mycket i takt med framfarten. Tillväxten i branschen bygger på nya unga människor och den är tyvärr lite för dålig just nu. Att hitta nya medarbetare med rätt mindset är en av vår största utmaning just nu. På detta område gör vi därför våra största investeringar vilket vi lyckats vända till vår fördel. Som nytt och innovativt bolag så kan vi söka oss över gränserna och locka till oss nya stjärnor.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Det borde du nog fråga någon annan men jag tror och hoppas att jag är bra på att se människan. Alla är unika och har olika förutsättningar och preferenser hur man vill bli bemött och behandlad. Jag har blivit lärd att man skall behandla andra som man själv vill bli behandlad men jag tycker nog att man skall behandla andra som dom vill bli behandlade. Fler och olika tänker också smartare tillsammans.

Ett av kriterierna som juryn bedömer är ”förnyelse”. Hur jobbar du med förnyelse- och förändringsarbete?

– Förändring är vardag hos oss, men målen är aldrig förhandlingsbara för någon. Jag vet inte hur många gånger vi bytt strategi och taktik i vår strävan att nå målen. Jag har också en förkärlek till branschöverskridande lärande, för att slippa uppfinna hjulet igen. Ett exempel på det är vår tillverkningsprocess och att industrialisera vår supply chain. Bilbranschen är en bra förebild där.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar med att involvera för att motivera människor, internt och externt. Jag vill skapa engagemang i alla projekt och processer. Korta svaret är försäljning och projektledning.

Byggbranschen står nu inför stora utmaningar, hur tacklar man det som byggchef?

– Man sätter tydliga mål som inspirerar och engagerar. Att göra samma sak som i går och förvänta oss andra resultat i morgon, är naivt. Samtidigt så måste vi naturligtvis värna om och vårda det vi har, både kunder medarbetare och resurser. Bruka men aldrig förbruka. Utveckling och förändring byggs bäst på insikter och tidigare erfarenheter, samtidigt som förståelsen för omgivningen och kundens mål ständigt ökar. Där lär vi oss varje dag och på så sätt föder vi utvecklingen genom att utmana och utveckla varandra.

Om Kigge Nilsson

Roll: Head of Relations
Ålder: 37 år
Bor: Kungsbacka
Familj: Fru, tre döttrar samt en pöjk. Givetvis hunden Kingston också.
Bakgrund i korthet: Obotlig byggnörd som jobbat med allt från träbyggnation till tung betong och nu lätt Isobetong. I bolaget har jag arbetat som produktionsledare och nu mer försäljning.
Ledarskapsmotto: Chef eller ledare är inte en position utan definieras genom handlingar.
Ur nomineringen: ”Han är stark i att knyta kontakter med kunder, personal, kollegor och övriga partners. Han är grym på att uppmärksamma andra bolag via sociala medier och driver sitt bolag framåt genom nytänk och innovation av de material han i bolaget arbetar med”.