Nyheter

Kiruna öppnar upp centrum – men en hel del återstår för LKAB att bygga

Folk trängdes utanför de nya galleriorna just före öppnandet för att få vara med om det historiska ögonblicket. Stefan Sydberg, ordförande i Kirunabostäder som ska förvalta galleriorna, invigningstalade. Foto: Ulrika Vallgårda

Under de tre första dagarna i september pågår invigningen av Kirunas nya centrum. Byggvärlden fanns på plats under torsdagen när tre gallerior slog upp portarna i de nya handelskvarteren. För LKAB återstår att bygga 2 500 bostäder fram till 2032.

Många människor hade strömmat till och stod och väntade utanför entréerna för att få uppleva det historiska ögonblicket.

– Vi vill ha pulsen, vi vill ha mötesplatserna och vi vill ha den här täta staden som vi inte har haft tidigare, sa Stefan Sydberg, ordförande i Kirunabostäder, i sitt invigningstal.

Tidsplanen har varit snäv och ibland har han tvivlat på att det skulle gå, men i dag är han nöjd.

– Det är jätteroligt att få se så många intresserade människor här. Sedan är det mycket mer som kommer hända också, men det här är ett jätteviktigt kliv på vägen.

Jobbat med installationer

I vimlet av människor utanför de nyöppnade galleriorna befinner sig Henrik Östervee, Sebastian Fredlund, Albin Lindbladh och Gustav Asplund. De kommer alla från Värmland men har varit i Kiruna i snart ett år och jobbat med installationer i nya centrum.

– Det var 25 grader kallt och två meter snö när vi kom hit första gången, så det var en chock. Men vi har sett bygget växa fram och nu ser vi slutresultatet, så det är klart det är ett lyft att få ha varit med och gjort det, säger Sebastian Fredlund.

– Det har varit väldigt trevligt folk att jobba med här uppe och jag tycker centrum har blivit kanon, säger Henrik Östervee.

Henrik Östervee, Sebastian Fredlund, Albin Lindbladh och Gustav Asplund kommer alla från Värmland men har varit här i snart ett år jobbat med installationer i nya centrum. Foto: Ulrika Vallgårda

”Man är trött”

Joel Ahlquist, projektledare på samhällsomvandlingen hos LKAB, har jobbat dygnet runt de senaste två dagarna.

– Man är trött, men allt har gått enligt plan, säger han.

Det är nu inför invigningen som merparten av centrumhandeln i gamla Kiruna centrum har flyttat, ytterligare några flyttar senare i höst. Det handlar om affärer, restauranger, advokatbyråer, banker och andra kontor – totalt ett 40-tal verksamheter – som får nya lokaler i det nya centrumets handelskvarter.

Joel Ahlquist, projektledare på samhällsomvandlingen hos LKAB, berättar om flytten. På bilden står han inne i Kiruna kyrka som ska flyttas i sin helhet år 2025. Foto: Ulrika Vallgårda

LKAB bekostar och ombesörjer flytten och hjälper till med nya lokaler till alla som vill samt är byggherre för de nya handelskvarteren.

Återstår 2 500 bostäder

När det gäller bostäder har man inte kommit lika långt. Totalt behöver LKAB bygga cirka 2 500 bostäder – lägenheter och hus – fram till 2032 som ersättning för det som avvecklas. Fram till och med 2022 har LKAB byggt cirka 1 000 bostäder.

– Men LKAB avser att bygga mer än så och för det pågår planering

LKAB hade fram till 31 december 2021 betalat tolv miljarder kronor för samhällsomvandlingen i Kiruna och avsatt ytterligare 8,9 miljarder kronor för fortsättningen. Kirunaflytten har pågått ända sedan 2004 och beräknas vara klar 2032.

I början av augusti 2018 stängdes det gamla stadshuset Igloo och det nya stadshuset Kristallen öppnade. Klocktornet från det gamla stadshuset fick dock följa med i sin helhet. Kulturhuset Aurora invigs också i helgen. Scandic hotell blev klart i våras.

Den nya gymnasieskolan som kommunen bygger ska invigas om ett år. Ett helt nytt badhus blir också klart 2023, liksom nya polisstationen.

Kirunas nya centrum invigs de tre första dagarna i september. I mitten syns det nya stadshuset Kristallen och till höger Scandic hotell. Foto: Ulrika Vallgårda

”En stor händelse”

Många äldre kulturbyggnader bevaras och flyttas i ett stycke till nya placeringar. Hittills ett 20-tal byggnader har rullat iväg på radiostyrda trailers till nya Kiruna och ett 20-tal återstår, däribland Kiruna kyrka som ska flyttas 2025. Redan nästa vecka ska fem kulturbyggnader från gamla SJ-området flyttas.

Madelein Keskitalo är tillväxts- och exploateringschef i Kiruna kommun och ser invigningen som en stor händelse.

– Staden ändrar ju fokus i och med att centrum får en ny geografisk placering, så på det sättet är det väldigt stort, det som sker vid invigningen.

Orsaken till att centrum måste flytta är sprickbildning på grund av gruvans utbredning under jord, men det är inte så att staden plötsligt kommer att ramla ner i ett hål över en natt. Däremot ska all bebyggelse rivas i det område som påverkas av markrörelser, närmare bestämt en tredjedel av gamla staden, inklusive det som varit stadskärnan fram till 31 augusti. Där ska tills vidare en naturpark etableras och det kommer dröja ytterligare många år innan gruvbrytningen synligt påverkar marken.

Vad innebär det för Kiruna att flytten äger rum, tycker du?

– Väldigt mycket – allt ifrån att staden verkligen ändrar karaktär, gamla barndomsmiljöer försvinner och människor får en ny typ av boende. Men sedan ger det också Kiruna som stad helt nya handelskvarter, nytt badhus och liknande. Det är nog få städer förunnat att börja om som vi gör här. Det är på gott och på ont, men det blir lite av en nystart, säger Madelein Keskitalo.

Några viktiga byggnader i nya centrum:

  • Kristallen stadshus och länskonstmuseum invigdes hösten 2018.
  • Kvarter 1, hyresrätter och lokaler – inflyttning påbörjades sommaren 2021.
  • Aurora kultur och kongress invigs i helgen.
  • Handelsgatan, kvarter 7-9 , invigs i helgen.
  • Scandic Kiruna, invigdes i april 2022.
  • Badhuset – planerad invigning 2023.
  • Polishuset – inflyttning 2023.
  • Kunskapsstaden där bland annat gymnasieskolan ska ligga – planerad inflyttning hösten 2023.

Text och bild: Ulrika Vallgårda