Nyheter

Klart för kungligt hotell

50 meter högt, 600 rum, och kanske kungliga fasader. Sigtuna kommun har godkänt detaljplanen för vad som kan bli Stockholmsregionens största hotell.

Byggvärlden skrev i oktober förra året om hotellkedjan First Hotels planer på att bygga ett nytt hotell i Arlanda stad. Nu har Sigtuna kommun godkänt detaljplanerna.

— First Hotels nya stora hotell är inte bara viktigt för Sigtuna kommun, utan för hela Arlandaregionen. Trots att det redan finns 22 hotell i kommunen är behovet av ytterligare hotellrum stort, säger kommunalrådet Anders Johansson (s) i en kommentar.

Enligt Sigtuna kommun blir hotellet störst i Stockholmsregionen. Intentionen är att skapa en intresseväckande och funktionell arkitektur.

En iögonfallande detalj är de tre likformiga fasaderna med en fasad- och fönsterindelning som på avstånd kan uppfattas som ett bildobjekt. Till Byggvärldens artikel i oktober meddelade Host Hoteleiendom AS, som ska bygga hotellet åt First Hotel, att det fanns planer på att låta bilder på kungabarnen pryda de tre fasaderna.

— Hur det blir med den saken är ännu oklart. Det är ingenting vi reglerar i en detaljplan. Det blir först aktuellt när bygglovsansökan kommer in, säger Kenneth Nilsson, exploateringschef på stadsbyggnadskontoret i Sigtuna.

Vad händer härnäst?
— Nu kan First Hotel lämna in en bygglovsansökan. Det brukar gå snabbt att behandla.