Klart för stor utbyggnad av Hallands konstmuseum

Klart för stor utbyggnad av Hallands konstmuseum
Hallands konstmuseum byggs ut. Illustration: White.

Forsen har fått uppdraget att projekt- och byggleda utbyggnaden av Hallands konstmuseum. Efter många års väntan är det nu klart med ombyggnaden som gör att museet blir nästan dubbelt så stort och får en ny park.

Hallands konstmuseum genomgår nu sin största renovering någonsin. Forsen har fått uppdraget att projekt- och byggleda arbetet. Målet är att skapa en mötesplats med café, en ny hörsal och rum för utställningar och evenemang.

– Utöver renovering av den befintliga byggnaden tillkommer en utbyggnad på 1 700 kvadratmeter med en ny huvudentré vänd mot staden och parkområdet vid Nissan. I den nya byggnaden planeras för reception, butik och ett café med uteservering med utsikt över vattnet, säger Magnus Persson, projektledare på Forsen i ett pressmeddelande.

En utmaning är att skapa en ljussättning och en akustik som är flexibel för att klara olika utställningar.

– Det är också viktigt att tillbyggnaden kopplas ihop med den befintliga museibyggnaden på ett bra sätt, så att de fungerar tillsammans som en enhet.

Den nya byggnaden rymmer även utställningslokaler, där kraven är höga på ventilation och avfuktning. Lokalerna säkerhetsklassas dessutom enligt kammarkollegiets krav.

– Detta gör det möjligt för museet att låna in konstverk och utställningar från andra museer och kunna visa upp dem för Halmstadborna, vilket är jättekul, säger Jimmy Andersson på Halmstads kommun.

Om- och tillbyggnaden är utformad av White arkitekter och beräknas vara färdig under juni månad 2019.

Jenny Marcuson Fors