Byggprojekt

Klart vem som utvecklar nya tingsrätten i Borås

Det blir Vacse och Skanska som får utveckla den nya tingsrätten i Borås.
Borås nya tingsrätt. Illustration: ON Arkitekter/Doubleaction

Upphandlingen med Domstolsverket är nu klar och det blir Vacse och Skanska som får utveckla den nya tingsrätten i Borås. Domstolen ska byggas centralt intill Boråshallen vid riksväg 40.

Skanska blir entreprenör och när tingsrätten står klar 2025 tar Vacse över ägandet av sin sjätte domstolsbyggnad.

70 medarbetare

Byggnaden får fem våningsplan och en yta på drygt 5 000 kvadratmeter. Stort fokus har lagts på att inkludera tidigare erfarenheter från motsvarande domstolsbyggnader redan i ett tidigt skede för att skapa en modern domstol som tillgodoser såväl de cirka 70 medarbetarna såsom besökares behov av en modern och trygg byggnad.

– Vi är oerhört glada över att få möjligheten att tillsammans med Skanska och On Arkitekter skapa denna vackra och hållbara tingsrätt. Förvärvet är helt i linje med vår förvärvsstrategi och det är extra glädjande att etablera sig i en för Vacse ny, expansiv stad. Fastigheten kommer att miljöcertifieras enligt Breeam nivå Outstanding och vi är stolta över att återigen kunna visa att offentliga byggnader inte ska behöva tumma på vare sig kvalité eller hållbarhet, säger Fredrik Linderborg vd på Vacse.

”Lättarbetad och effektiv vardag”

Enligt Lars Westerberg på On Arkitekter blir Borås tingsrätt en robust och skulptural byggnad som följer stadens tradition med stora tegelbyggnader.

– Samtidigt är det en välkomnande byggnad som ger en värdig inramning åt besökare och verksamhet. Vi kommer att bygga med återvunnet tegel som har betydligt lägre klimatpåverkan än nytillverkat, och dessutom en variation i kulör och yta som vi eftersträvar.  Byggnadens inre är effektiv och rationell vilket ger en lättarbetad och effektiv vardag för alla som verkar i huset, säger han.

Fakta ny domstolsbyggnad för tingsrätten i Borås

  • Fastighetsägare: Vacse
  • Hyresgäst: Domstolsverket
  • Arkitekt: ON Arkitekter
  • Cirka 5 100 kvadratmeter förhyrd yta
  • Cirka 70 arbetsplatser
  • 13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar