Nyheter

Klartecken för byggjättens miljardprojekt i Köpenhamn

Hamnområde i Köpenhamn utvecklas. Foto: NXT

NCC har fått bygglov och kan nu börja den komplexa storskaliga konstruktionen av Papirøen tillsammans med utvecklingsföretaget CØ P/S. Projektet kommunicerades förra året och förväntas vara färdigt 2024.

Christiansholm på Papirøen är det sista kajområdet som ännu inte har utvecklats i Köpenhamns inre hamn. Här hade under många år Danske Presses Fællesindkøb sitt lager för tidningspapper. Nu får området nytt liv med ett unikt projekt som täcker in hela ön och omfattar bostadsrätter, hyresrätter, ett hotell och en saluhall för butiker, kaféer och restauranger.

– Detta är ett projekt med många olika delar och detaljer som ska genomföras, samtidigt som vi har begränsat utrymme för byggnadsaktivitet och byggtrafik eftersom det är mitt i staden. Vi drar nu nytta av hela vår expertis inom planering, logistik och bygg, och vi ser fram emot att göra detta i ett konstruktivt samarbete med kund, konsulter och arkitekt, säger Palle Bjerre Rasmussen, chef för NCC Building Nordics i Danmark.

Bakom utvecklingsföretaget CØ P/S står Danica Ejendomsselskab (50 %), Unionkul Ejendomme (37,5 %) och Nordkranen (12,5 %). Partners i projektet är förutom arkitektföretaget COBE, konsultingenjörerna MOE och landskapsarkitekten Inside Outside.

Ordern offentliggjordes 2019 med ett ordervärde på 1,2 miljarder DKK (1,64 miljarder kronor) och registreras i affärsområdet Building Nordics i samband med projektstart under fjärde kvartalet 2020.