Nyheter

Knyter åkerier till Loop Rocks

Första Loop Rocks-lastbilen börjar köra i Mälardalen 3 april. Chaufför Ulrika Sjöström. Foto: Sten Jansin


600 byggprojekt och cirka 2500 användare har anslutit sig till NCC:s app Loop Rocks som matchar utbud och efterfrågan av andrahandsmaterial.

Nu tar byggbolaget nästa steg i att förnya branschen för byggmaterial och börjar ansluta bland annat åkerier till marknadsplatsen.  

Lanseringen sker under Åre Business Forum 29-31 mars.

Sommaren 2016 lanserade NCC den egenutvecklade digitala plattformen Loop Rocks, som fungerar som en marknadsplats för sekundära byggmaterial som sten, jord och fyllnadsmassor.

– Vissa byggarbetsplatser har ett överskott på material, medan andra har behov av fyllnadsmassor. I dag är det en stor kostnad för mellanlagring och transport. Loop Rocks för samman olika behov och erbjuder lösningar, säger Anders Torell chef för Business Transformation och Digitalisering på NCC Industry. 

Loop Rocks har redan hanterat närmare en miljon ton sekundärmaterial. Över 600 byggprojekt och 2500 registrerade användare är anslutna och kan hitta säljare och köpare via en app. Det handlar både om stora byggbolag som NCC, Peab, Skanska och Svevia, men också om privatpersoner.

Under Åre Business Forum 29-31 mars lanserar NCC nästa steg, som man kallar för smart matchning. Konceptet går ut på att ansluta ansluta åkerier, maskinuthyrare och miljökonsulter till marknadsplatsen, och redan i april kommer användarna även kunna hitta den bästa möjliga transportlösningen för sitt byggmaterial direkt mellan byggarbetsplatserna.

– Vi ser detta som ett naturligt nästa steg för Loop Rocks där vi utmanar spelare som tjänar pengar på dagens ineffektiva hantering. Genom att ansluta åkerier, maskinuthyrare och miljökonsulter möjliggör vi smartare materialtransporter direkt mellan byggarbetsplatser. Det blir både mer kostnadseffektivt och miljövänligt, säger Anders Torell.

Åkarna äger sina bilar själva men får sina uppdrag direkt från Loop Rocks istället för att gå via åkerinäringen. Den första Loop Rocks-lastbilen börjar köra i Mälardalen i april.

– Med Loop Rocks bidrar vi till en cirkulär ekonomi där andrahandsmaterial transporteras och återanvänds direkt på ett effektivare sätt. NCC vill bidra till att erbjuda hållbara lösningar och främja ett hållbart samhällsbyggande. Loop Rocks är en del i vår digitala satsning som hjälper branschen att sänka kostnader, reducera transporter och därmed minska koldioxidutsläppen.

Loop Rocks vann första pris i kategorin årets hållbara projekt på CIO Awards 2016.