Nyheter

Kokt eller bryggt avgör cancerrisken

Tillagningen av kaffet du dricker spelar roll för hälsan. Det konstaterar Umeåforskare som tittat närmare på hur den ädla drycken påverkar risken för cancer.

Att det spelar roll för smaken hur kaffe tillagas vet vi alla. Men tillagningstekniken spelar också roll när det gäller risken att få cancer. Det konstaterar Lena Nilsson och hennes kollegor vid Folkhälsa och medicin vid Umeå universitet efter att följt kaffevanorna hos 64 603 personer i Västerbotten.

Resultatet visar att kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de som har ett snitt på mindre än en kopp per dag. Skillnaden kan enligt forskarna bero på att kokkaffe innehåller stora mängder kaffespecifika fettsyror. Jämfört med bryggkaffe handlar det om upp till 80 gånger högre doser. Djurförsök har tidigare också visat att fettsyror av det slaget har hämmat tillväxten av cancer.

Bland kvinnor som drack bryggkaffe fanns en ökad risk för bröstcancer före 49 års ålder. För kvinnor äldre än så innebar bryggkaffet däremot att risken minskade.

Men olika cancertyper tycks reagera olika på kokkaffe. Bland storkonsumenterna av kokkaffe fanns också en ökad risk för cancer i bukspottskörteln, liksom för lungcancer hos män.

För prostatacancer och tjocktarmscancer och andra mindre vanliga cancerformer hittades däremot inga samband mellan kaffedrickandet.
Forskningsresultatet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Cancer Causes and Control. Studien uppges vara den första i världen där konsumtion av kaffe med två olika bryggtekniker jämförts när det gäller sambandet mellan olika cancertyper.