Nyheter

Kommun kräver byggare på miljoner

I februari förra året rasade taket på Kållereds ishall utanför Göteborg. Nu stämmer kommunen totalentreprenören Tuve Bygg på drygt 23 miljoner kronor.

2008 gjordes en om- och tillbyggnad av ishallen för ungefär 40 miljoner kronor. I tillbyggnaden ingick omklädningsrum, kansliutrymme och kafeteria. Totalentreprenör för bygget var Tuve Bygg.

Den 22 februari 2010 var två kommunala driftstekniker uppe på ishallens tak för att kontrollera snödjupet. Enligt deras bedömning låg det 47 centimeter snö på taket. Eftersom de upplevde att taket svajade lite kontaktade de förvaltaren.

Men förvaltaren svarade inte på sin telefon. Hon hörde meddelandet på sin telefonsvarare dagen efter, när byggnaden redan hade rasat.

Ishallen brakade ihop mitt på dagen den 23 februari. Då befann sig ishallens vaktmästare i byggnaden.

— Han hörde att det började låta obehagligt och hann ut. Gullfibern rök om honom när han sprang ut, berättar serviceförvaltningens chef Bengt Berndtsson.

En konsult som kommunen anlitade har kommit fram till att raset orsakades av att Tuve Bygg demonterade flera v-stag och z-balkar. Därför kräver nu kommunen Tuve bygg på kostnaden för att bygga upp en ny hall, 23,6 miljoner kronor.

— Vi har dragit av för de mervärden vi har lagt till, säger Bengt Berndtsson.

Men Tuve Bygg håller inte med om att de bär ansvaret för raset. De menar i stället att det är kommunen som bär ansvaret eftersom de inte hade skottat taket. Tuve Bygg har anlitat en egen konstruktör för att utreda raset, och han menar att kommunens utredningar inte är korrekta. Han anser att taket borde ha skottats innan det hade 22 centimeters snödjup på sig.

Tuve Bygg hävdar att de har kompenserat för stagen som togs bort genom att pelarna göts in. De anser också att Mölndals stad har orsakat försvagningar av de bärande pelarna när de tog bort vissa stag 2006 för att komma in med grävmaskiner.

Tuve Bygg kallar kommunens krav på skadestånd för ohemult och har också via sina advokater protesterat mot att kommunen ”gick till pressen” med anklagelser om att företaget var ansvarigt för ishallsraset utan att först ha kontaktat bolaget. För detta kräver bolaget en offentlig dementi och ursäkt från kommunen.

Och kommunen är ansatt även från annat håll. Kållereds SK, som hyr ishallen för sin idrottsverksamhet, funderar på att stämma kommunen på 1,5 miljoner kronor för uteblivna intäkter och merkostnader. Klubben stod utan ishall i ett halvår efter att taket hade rasat.

— Det har fått en massa konsekvenser för oss. Vi skickade ett gäng tioåringar till Strömstad 20 mil bort på hemmamatch, till exempel, och vi har flyttat ut och in, och så vidare, säger Mats Odersjö, ordförande i Kållereds SK.