Nyheter

Kommun läxas upp efter arenaköp

Konkurrensverket slår Halmstad kommun på fingrarna. Upphandlingen av Halmstad arena stred mot gällande upphandlingsregler.

Istället för att upphandla bygget i konkurrens så har kommunen gjort sig skyldig till en direktupphandling, konstaterar Konkurrensverket.

— Det handlar om att kommunen borde ha annonserat ut upphandlingen på EU-nivå. Men det gjorde man inte, säger Charlotte Brunlid, upphandlingsansvarig på Konkurrensverket.

I ett pressmeddelande säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom att fallet är ledsamt, speciellt eftersom det rör sig om så stora summor.

— Eftersom upphandlingen inte har annonserats kommer skattebetalarna aldrig att få veta om deras pengar har använts på det mest effektiva sättet när arenan byggdes, säger han.

Det var NCC/Anjo Bygg som 2007 fick uppdraget att bygga Halmstad arena. Kontraktet var då värt cirka 347 miljoner kronor. Enligt gällande regler kan man undantas från krav på annonsering, om det går att bevisa att det var nödvändigt. Halmstads kommun har gjort gällande att de aktuella arbetena, av tekniska eller konstnärliga skäl eller på grund av ensamrätt endast kunde utföras av en viss leverantör. Konkurrensverket å sin sida anser att kommunen inte kunnat bevisa detta.

Konkurrensverkets beslut leder dock inte till några juridiska konsekvenser i detta fall. Upphandlingen omfattas inte av de nya regler som trädde i kraft den 15 juli i år.

— De nya reglerna innebär att vi har rätt att driva mål som liknar detta med otillåtna direktupphandlingar. Det kan då leda till böter på upp till tio miljoner kronor. Upphandlingen av Halmstad arena gjordes innan den 15 juli och vi har tagit detta beslut för att visa vår ståndpunkt i frågan, säger Charlotte Brunlid.

Beslutet om Halmstad arena är en del i en pågående kartläggning av offentliga upphandlingar inom byggbranschen.

— Utredningen görs för att det tidigare varit ganska liten tillsyn inom den här sektionen, och så rör det sig om stora summor, säger Charlotte Brunlid.