Nyheter

Kommunalchef i Stockholm åtalas för bluff

En före detta fastighetschef vid Stockholms stad åtalas för grov trolöshet mot huvudman. Han anklagas för att ha snuvat staden på cirka 250 000 kronor.

Åtalet väcktes i går, tisdag, vid Stockholms tingsrätt. Åklagare Nils-Eric Schultz menar att fastighetschefen, en 45-årig man, har slutattesterat fakturor för arrangemang och evenemang som inte har förekommit eller som inte skulle ha betalats av Stockholms stad.

En 43-årig företagare åtalas också för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Han anklagas för att ha upprättat falska fakturor om konferenser och arrangemang.

Fastighetschefen har attesterat åtta fakturor trots att det egentligen var fastighetsnämndens ordförande Kristina Alvendal som skulle göra det. Genom att sätta upp en annan tjänsteman som referens på fakturorna lyckades gärningsmännen kringgå attestordningen, hävdar åklagaren.

I ett fall har staden dock inte betalat ut summan på 50 000 kronor som begärdes i en falsk faktura. I det fallet ifrågasattes fakturan av den tjänsteman som stod som referens på fakturan. Brottsrubriceringen i det fallet är därför försök till grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till samma brott.

Under hösten 2009 reste fastighetschefen, företagaren samt en person på Skanska Nya Hem till Barcelona. Enligt åtalet var det en ren nöjesresa, de tre tittade bland annat på en fotbollsmatch mellan Barcelona och Madrid. Men den som fick stå för kostnaden, cirka 67 000 kronor för resa, hotell och matchbiljetter, var skattebetalarna. Enligt åklagaren avsåg nämligen den faktura märkt ”Projekt Brunkebergstorg”, som Stockholms stad betalade, i själva verket dessa tre personers kostnader på resan.