Nyheter

Kommunerna med flest säljstarter

Lars Björkstrand, vd för Svensk Nyproduktion.

Över 1000 nya bostäder säljstartade i maj i Stockholms län, en rekordnivå enligt Svensk Nyproduktions marknadsrapport. Solna toppade med 184 säljstarter. 


Endast tre gånger, sedan 2018, har 1 000 nyproducerande bostäder kommit ut på marknaden under samma månad. Totalt rör det sig om 1 026 bostäder fördelade på 27 säljstarter. Detta visar Svensk Nyproduktions marknadsrapport.

Det råder hög försäljning av nyproducerade bostäder i Stockholms län. Vissa projekt säljer slut redan under samma månad som de säljstartat och flertalet projekt uppnår över tre fjärdedelar sålt inom samma period.

Under den intensiva nyproduktionsmånaden som varit har aktiviteten varit högst i Solna, med hela 184 säljstartade bostäder. Därefter följer Täby med 146 säljstartade bostäder och Österåker med 135 bostäder. Även i Haninge och Stockholm har det varit många säljstarter i maj.

– Vi ser att treor är fortsatt attraktiva och i maj var en fjärdedel av de säljstartade bostäderna på marknaden just treor, säger Lars Björkstrand, vd för Svensk Nyproduktion, i en kommentar till rapporten.

– Vad vi kan se är att nyproduktionsindex för nyproducerade bostäder i länet sjunker lite, vilket är väntat och ett normalt utfall efter alla stegringar, fortsätter Lars Björkstrand.

Han konstaterar också att  snittytan och snittpriset per kvadratmeter på nyproducerade bostäder sjönk, om än marginellt, i maj.