Nyheter

”Kompetensen borde höjas”

Kenneth Ahnelöv, AB Smederna. Foto: Lars Hamrebjörk.

Kenneth Ahnelöv, vd på AB Smederna, anser att många beställare har fel i sina föreskrifter i projekten.

AB Smederna är 110 anställda och varje månad passerar minst 300 ton stål genom Smedernas lokaler i Tumba. Det gör Smederna till ett av Mälardalens största fristående smidesföretag. Smederna är sedan 2012 certifierade enligt EN 1090-1 för EXC 1, 2, 3 och 4 samt EN ISO 3834-2, 3 och 4 och får därmed CE-märka sina produkter. Det gäller tillverkning, leverans och montage av stålkonstruktioner och svetsade profiler.

Upplever du att dina beställare (byggentreprenörer stora som små) har anpassat sina förfrågningsunderlag till nu gällande regelverk?

– Det är blandat. Vissa beställare har höjt nivån och vet vad som gäller, men förvånansvärt många beställare har fel i sina föreskrifter i projekten.

Har kommunerna, byggnadsnämnder och liknande, följt med i utvecklingen?

– Byggnadsnämnderna är varken mer eller mindre insatta i frågan än byggbranschen i övrigt, som jag ser det. Kompetensen i ämnet borde höjas över lag.

Upplever ni att uppdrag även efter 1 juli går till ”ej certifierade stålbyggare företag”, om ja vidtar ni åtgärder då?

– Ja, det förekommer att vi tappar ett projekt till en icke certifierad konkurrent, men vi på Smederna har hittills inte vidtagit någon åtgärd för det.

Hur gör ni på Smederna för att sprida kunskapen om CE-märkningen till era kunder?

– Vi har skickat informationsbrev till samtliga kunder. Även i våra anbud skriver vi in texten ”Smederna AB är certifierade enligt EN 1090-1 EXC 1, 2, 3, 4 och SS-EN ISO3834-2 inkl. CE märkning”