Nyheter

Konkurserna fortsätter att öka

Färsk statistik från UC visar att konkurserna fortsätter att öka. I byggbranschen ökade konkurserna med 10 procent under februari månad. 

UCs kontroller visar också att 30 procent av alla konkursade företag kan klassificeras som oseriösa bolag.

I februari 2019 gick 97 byggföretag  konkurs. Det är en ökning med 10 procent jämfört med samma månad 2018.


– Vart femte företag som går i konkurs i Stockholms län tillhör byggbranschen, vilket innebär att Stockholms byggare är extra utsatta just nu. Det är ofta små företag med låg omsättning som går i konkurs, vilket kan vara extra beklagligt för exempelvis konsumenter som anlitar ett företag för en renovering som sedan går i konkurs, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

UCs konkursstatistik visar att konkurserna inom byggbranschen, en bransch med konsekvent ökande konkurser de senaste åren, nu fortsätter öka med 10 procent under februari månad. Även korrelationen mellan konkursade bolag och bedrägligt beteende tycks vara ihållande.

– Missbruket av aktiebolagsformen fortsätter och UCs kontroller visar att 30 procent av alla konkursade företag kan klassificeras som oseriösa bolag, där byggföretag och detaljhandel är klart överrepresenterade. För byggbranschen har ett antal nya regler som personalliggare och en ny typ av arbetsgivardeklarationer skapat mer ordning och reda men dessa regler är framförallt riktade till större företag. För mindre företag saknas fortfarande tillräckliga kontroller. De konkursade bolagens skulder uppgår lågt räknat till 50 miljoner kronor, pengar som leverantörer och Skatteverket alltså blir utan, avslutar Richard Damberg.