Nyheter

Kontor mitt på Kajkanten

I Limhamns gamla, idylliska färjehamn planerar Klövern ett nytt kontorshus med spännande arkitektur ritat av Lars Asklund Arkitektkontor. Inflyttning är beräknad till januari 2014 och redan nu är halva huset uthyrt.

Limhamnsjuristen och mäklarfirman Peter Landgren & Co har redan tecknat avtal med Klövern för kontorslokaler i det nya kontorsprojektet Dragörkajen i Limhamn. Det spektakulära huset uppförs direkt på kajen som kommer att bli Malmös nya gästhamn och ett sjönära promenadstråk där den planerade restaurangen även kommer att ha sin uteservering.

Det finns också utrymme för butiker i bottenplan och där har redan frisören Headon tecknat sig för en av lokalerna.

Lars Asklund Arkitektkontor ligger bakom utformningen av kontorshuset med cirka 1 500 kvadratmeter kontorsytor. Han är också delägare och initiativtagare till projektet. De fem våningsplanen har alla balkong mot söder och en fantastisk utsikt mot vattnet. Rummen blir ljusa och luftiga, med flexibla lösningar som kan anpassas efter hyresgästens behov.

– Vi kommer att kunna erbjuda både en kontorshotellösning med lokaler på cirka 18 till 140 kvadratmeter men också kontor kring 400 kvadratmeter för upp till 20-25 arbetsplatser, säger Lars Asklund.

På tredje våningen börjar huset smalna av genom det sluttande taket. Högst upp finns den minsta ytan, som delvis kommer att hyras ut tillfälligt som top-floor restaurant eller för endagskonferenser och blir därmed en tillgång för hela huset med dess hänförande utsikt.

– På plan två finns två konferensrum som kan hyras av husets hyresgäster eller av andra som vill kombinera en dagskonferens med en god lunch eller middag på restaurangen. Sommartid kommer den med all säkerhet att bli en av Malmös stora turistattraktioner.

Uteserveringen kommer att ha plats för drygt hundra stolar på kajen. Ytterligare ett 50-tal kan sitta på kajens krön eller stå runt borden vid baren.

– Byggnadens inre kommer att vara svagt upplyst nattetid och glimra som ett sjömärke ut mot havet. Restaurangen, som blir fullt upplyst, får en intensivt röd entré som lyser upp mot den svarta gaveln, säger Lars Asklund.

Projektet har också många spännande och sunda energilösningar. Högst upp samlas solvärme som kan tas tillvara och även värmen som bildas på sydsidan kan användas till att värma upp norra delen av huset. Samtidigt kan kylas från norrsidan användas till att kyla södersidan.

– Vi undviker långa kanaler med klimatbehandlad tilluft. Precis som hemma kan man öppna fönstret och släppa in ljud och frisk luft utifrån.

Dragörkajens restaurang kommer att servera skaldjur och färskfångad fisk. Det bedrivs fiske på Sundet, torkställningarna för näten är fortfarande i bruk. Den genuina hamnmiljön i Limhamn kommer att bevaras och hamnen kommer snart att sjuda av liv och rörelse igen. Ett par hundra meter från Dragörkajen ligger också Limhamns fiskrökeri.

Inflyttningen är planerad till årsskiftet 2013/2014.