Nyheter

Köpa lika billigt som hyra

Några hundringar i månaden — mer skiljer det inte mellan mindre bostadsrätter och hyresrätter i Stockholm.

Enligt intresseorganisationen Fastighetsägarna ligger snitthyran för hyresrätter i Stockholms innerstad på drygt 1 000 kronor per kvadratmeter och år. För en renoverad, stambytt hyreslägenhet kan hyran mycket väl komma upp i 1 200 per kvadratmeter och år, vilket motsvarar en månadshyra på 5 400 kronor för en tvåa på 54 kvadratmeter. Själva läget spelar mindre roll för hyran.

En snabb titt i mäklarbyrån Notars senaste försäljningar visar att man kan hitta en motsvarande bostadsrättslägenhet för 2 025 000 kronor. Efter renovering och avdrag för rotavdrag motsvarar köpeskillingen 2 175 000 kronor.

Även om bankerna sällan lånar ut mer än 90—95 procent av köpeskillingen räknar vi med samma ränta på hela beloppet för jämförelsens skull.

Med en tvåårig ränta hos SBAB på 3,45 procent ligger räntekostnaden för närvarande på 4 380 kronor per månad efter ränteavdrag. Lägg till avgiften för bostadsrätten, i vårt exempel på 1 575 kronor, och vi landar på en totalkostnad om 5 955 kronor, att jämföra med hyresrättens 5 400 kronor.

Lägg dessutom till att Riksbanken förväntas mer än halvera räntan och att exemplet är räknat på en bostadsrätt i Stockholms innerstad. I Göteborg, Malmö och övriga landet ser kalkylen ännu roligare ut. Där är det i många fall till och med billigare att bo i bostadsrätt eftersom priserna är betydligt lägre medan hyran för hyresrätter är relativt hög.

Som investerare kan det alltså vara läge att börja leta objekt även om man inte tror att korrigeringen på bostadsmarknaden är färdig. Dels för att det tar tid att bilda sig en uppfattning om vad som är lämpligt att betala för olika typer av objekt, dels för att marknaden kan gäcka experterna än en gång och faktiskt vända upp tidigare än förväntat.

Gösta Carlberg / Affärsvärlden

Läs mer på Byggvärldens systerstidning Affärsvärldens hemsida