Nyheter

Köpare stäms på miljoner

Köparna av bostadsrätter i Dockterrassen i Malmö drog sig ur affären. Nu stäms de på miljonbelopp.

När konjunkturen var på topp hösten 2007 såldes lägenheterna i Dockterrassen i Malmö. Inflyttningen påbörjades mitt under finanskrisen i höstas, vilket ledde till att flera köpare backade ur. Nu har bostadsrättsföreningen Dockterrassen stämt nio av dem som inte fullföljt sina köp, skriver Sydsvenskan.

— Jag har arbetat med bostadsrätter i 20 år men aldrig tidigare varit med om en situation där stämningsansökningar lämnas in mot så många köpare i en förening, säger JM:s jurist Tommy Karlsson som biträder bostadsrättsföreningen, till tidningen.

Bostadsrättföreningen har hävt köpen av de nio lägenheterna och ska nu bjuda ut dem för försäljning igen. Men på den krismärkta bostadsmarknaden blir priserna med största sannolikhet lägre. Den mellanskillnaden anser föreningen i sin stämningsansökan att köparna måste stå för.

Sydsvenskan har pratat med en av köparna som nu stäms, en kvinna i femtioårsåldern som bor i hyresrätt i Malmö och förlorade sitt jobb i höstas. Hon hade ett lånelöfte, men fick ändå inget lån.

— När krisen kom förlorade jag allt. Om JM driver mig i konkurs så kommer det bara att drabba mig. Jag har inga tillgångar mer än lite kläder som kanske kan säljas second hand. Jag ser ingen lösning, jag hoppas bara på ett mirakel, säger hon till tidningen.

Tommy Karlsson på JM säger att personliga konkurser inte är någon lösning som företaget kommer att söka.
— Jag räknar inte med att få in alla pengar. Processen handlar om att få in så mycket som möjligt, säger han.