Nyheter

Köpcentrum byggs om till eventarena

Bild: Visual ID

Köpcentret Eurostop Arlandastad går i graven. Istället satsar fastighetsägaren Arlandastad Holding på en ny mötes- och eventarena.
– Nu är nya tider och nya möjligheter, säger Dieter Sand, vd Arlandastad Holding.
 

Skyltningen vid Eurostop Arlanda har börjat plockas ned. Utmed E4:an, söder om Arlanda, ska fastighetsägaren Arlandastad Holding istället utveckla Nordens närmaste mötes- och eventarena, Scandinavian XPO. Eurostop Arlandastad har funnits sedan 1992 . 2017 tog Arlandastad Holding över efter Unibail Rodamco för att omvandlas fastigheten till Scandinavian XPO, en central mötesanläggning med alla Skandinaviens huvudstäder inom en timmes radie.

Under 90-talet var Eurostop en kedja av bemannade rastplatser med inslag av shopping, hotell, restauranger och bensinstationer med lastbilschaufförer som främsta målgrupp. Konceptet som inspirerats av så kallade Trucker Stops i Central- och Sydeuropa nådde dock aldrig samma breda etablering i Sverige. De flesta verksamheter hade lämnat centrumet innan och strax efter förvärvet 2017.

 När Eurostop-skyltarna nu plockas ned från fastigheten går en gammal era i graven. Många förknippar idag fastigheten med det gamla Eurostop köpcentret, i och med både namnbyte och nedtagning av de gamla skyltarna ges möjlighet till framväxten av vår nya mötesdestination Scandinavian XPO – nu är nya tider och nya möjligheter, säger Dieter Sand, vd Arlandastad Holding, i ett pressmeddelande.
Under ombyggnaden kommer fasaderna bli nya och en del av taket lyfts för att kunna köra in stora fordon i hallarna. 

– Vi bygger efter hållbarhetscertifieringen Breeam så vi har utgått från den befintliga byggnadens möjligheter. Vi behåller så mycket som möjligt av befintliga byggelement och material, berättar Sara Johansson, kommunikatör Arlandastad Holding.
 
Hela fastigheten är på cirka 100 000 kvadratmeter. Etapp 1, som pågår just nu, blir på över 40 000 kvm och innefattar två stora eventhallar om cirka 5000 kvm styck, en mindre anknytningshall på cirka 700 kvm, konferensytor på 3500 kvm, renovering av befintligt hotell samt skapandet av en ny hotellkropp. En av de två stora eventhallarna, hall 1, är en tillbyggnad.  

I en andra etapp, som påbörjas efter november 2020, ska den södra delen av den tidigare shoppinggången med ovanliggande kontorsytor renoveras. Där finns idag cirka 20 000 kvm lokaler. 

I samband med namnbytet av anläggningen byter Quality Airport Hotel Arlanda namn till Quality Hotel Arlanda XPO.  Hotellet, som får en tillbyggnad och en omfattande renovering, utökar till 421 hotellrum. 

I november 2020 ska ombyggnaden vara klar och då slår Scandinavian XPO upp dörrarna till tre stora mässhallar, hotell och restauranger. 

Flera byggentreprenörer deltar i ombyggnaden, bland andra Looströms, Prefabbyggarna, Bravida, Part Group, och Strängbetong.