Nyheter

Kortfristig lösning för Northland

Gruvbolaget Northland Resources vd och koncernchef, Karl-Axel Waplan, meddelade i ett pressmeddelande den 22 mars att de fått loss 20 miljoner dollar, ett belopp som som innebär att verksamheten kan säkras i ungefär en månad. Inom den tiden räknar ledningen med att en långsiktig finansiering ska vara i hamn.

Pengarna, motsvarande cirka 130 miljoner kronor kommer till hälften från ett spärrat konto som hanteras av Norsk Tillitsmann, obligationsinvesterarnas ombud. Resterande är ett brygglån från större leverantörer.

Beloppet kommer att utbetalas vid flera tidpunkter under perioden fram till mitten av april 2013.

Information har även kommit från gruvbolagets ir-chef Anders Antonsson. Denne har via mail meddelat Nyhetsbyrån Direkt att bolagets andra last järnmalm, beräknades att anlöpa Narviks hamn i slutet av påskhelgen.

"Vad gäller det andra fartyget är det inte vi som planerar, utan vår kund. Det senaste från dem är att skeppet beräknas anlöpa Narvik i slutet av påskhelgen. Vi räknar med att det fartyget tar lika mycket last som det första, dvs 50-55.000 ton", skriver Antonsson.

Fartyget är därmed försenat utifrån det pressmeddelande den 25 februari som meddelade att "nästa fartyg är planerat att lämna hamn i slutet av mars 2013".