Nyheter

Kraftverksdamm brast i Skåne

En miljon kubikmeter vatten tros ha forsat ut när kraftverksdammen vid skånska Hästberga brast under söndagen.<br> — Vi kan inte förklara vad det är som har hänt, säger Lars Truedsson, vd på Brittedal Energi, som äger kraftverket.

Enligt elbolaget var vattenmängderna i dammen normala i söndags. Och den fördjupade dammundersökning som gjordes i höstas resulterade inte i några anmärkningar för den del av dammen som brast.

Nu ska bolaget gå igenom informationen som finns lagrad i övervakningssystemet för att försöka ta reda på vad som orsakade haveriet.

Lars Truedsson åkte ut till kraftverket under söndagseftermiddagen, när han fick larmet om haveriet. Han beskriver det som en overklig upplevelse.

— När man ser dammbrottet, vilka krafter det är. Man blir chockad, säger han.

Bolaget har ännu inte beslutat om dammen ska byggas upp igen. Brittedal Energi har cirka 3 000 kunder och kraftverket vid Hästberga var den främsta inkomstkällan.

Det var två kanotister som uppmärksammade att dammen var på väg att brista vid 13-tiden på söndagen. Under samtalet med räddningstjänsten gav dammen vika.

Vattnet svepte med sig en bro på väg 1944 mellan Osby och Verum. Gårdar och bostäder i närheten evakuerades av polis och räddningstjänst.

Räddningsinsatsen avslutades vid 17-tiden på söndagen och inga personskador har rapporterats.

— Nu är allt under kontroll. Vattnet har sjunkit undan men vi har en två centimeters ökning i Osbysjön och Skeingesjön, säger Ulf Nilsson, räddningsledare i Osby kommun, på måndagsförmiddagen.

Den del av dammen som brast byggdes 1953.