Nyheter

Kristallen först ut i nya stadskärnan

Stadshuset Kristallen i Kiruna. Foto: Anna Sjöström

Nu är det klart, Kirunas nya stadshus Kristallen. Entreprenören Peab lämnade över det till kommunen i början av augusti. 
– Det är ett enormt hantverk i hela bygget. Det är verkligen innovativt hur arkitektens visioner har förverkligats, säger Urban Keskitalo, projektchef på Peab.
Peab har också fått kontrakt på det nya kulturhuset i stadskärnan.

Det runda stadshuset står just nu i ensam majestät i det som ska bli den nya stadskärnan i Kiruna, men runt omkring pågår markarbeten för kvarteren närmast.
Bygget påbörjades i oktober 2014, i juli i år gjordes slutbesiktningen och första augusti lämnades förvaltningen över till Kiruna kommun.

Stadshuset, med en total byggareal på cirka 14 400 kvadratmeter består av två delar: den inre hängande delen som får formen av en kristall, och en yttre ring. 

Den hängande kristallen är delen som är offentlig och öppen för allmänheten och här finns det bland annat utställningslokaler för länskonstmuseet och kommunens egen konst, mötesrum, arkiv och scen. 

– Lokalerna för utställning har hög säkerhetsklass och glaset är specialglas. Här ställs också höga krav på temperatur och luftfuktighet. Det är väldigt mycket installationer i Kristallen, säger Urban Keskitalo.

Skimrande väggar med ytor av gold-brush, både utvändigt och invändigt, är genomgående för Kristallen, liksom stora fönster.

Båda två har inneburit en hel del utmaningar.

– Bara att få glaset upp till översta våningen var en utmaning. Det var mycket speciellt att få det på plats. Vi fick låna en industrirobot som kunde lyfta glasskivorna, vissa vägde flera hundra kilo.

De guldfärgade plåtarna har levererats från Tyskland, och enligt Keskitalo har leveranserna inte gått helt smidigt.

– Logistiskt sett så ligger Kiruna där det ligger. Vi har exempelvis fått skicka personal till terminalen i Luleå för att hämta saker.

I stadshusets yttre ring har kommunens politiker och tjänstemän sina kontor, cirka 190 stycken. Utöver kontoren finns här också pentryn och mötesrum.

– Alla kontor är böjda eftersom huset är runt. Ingenting är rakt här inne och det har varit ett väldigt ställningsintensivt arbete. Det har exempelvis varit mycket jobb med trappan och instegen.

Han fortsätter:

– Det är ett enormt hantverk i hela bygget. Det är verkligen innovativt hur arkitektens visioner har förverkligats. Ingenting har levererats från fabrik, utan allt har gjort på plats. Ta till exempel all panel och plåtarbetet. De stora bockningarna har gjorts innan de levererades, men alla hörn och passbitar har gjorts här, säger Urban Keskitalo.

Han har varit med på bygget av stadshuset från start, men från början jobbade han som regionchef och för cirka ett år sedan gick han in som projektchef. Eller platschef som har själv föredrar att säga.

– Jag fick frågan om att vara med och färdigställa stadshuset. Jag var med och tog fram projektet, så det är klart att jag känner ett ansvar att få det klart. Finns det en roll som måste fyllas, så tar jag den, säger han.

Året som han jobbat som projektchef beskriver han som otroligt intensivt.

– Det var många detaljer att sätta sig in i och det är en speciell och komplex byggnad. Det blev en annan roll för mig: från att lite ha betraktat projektet från sidan så fick jag gå in och vara med mitt i. Ute i produktionen får man en annan roll till folk och det är spännande och intressant att se vardagsfrågorna som hela tiden dyker upp.

Under tiden har han även fortsatt att jobba som biträdande affärsområdeschef och han säger att han tycker att det varit intressant att jämföra vad som diskuteras på de mötena, med hur det är ute i produktionen.

– Man får ett underifrån och uppöver perspektiv.
Stadshuset kommer att invigas senare i år.

Peab har också fått kontrakt på det nya kulturhuset i stadskärnan. Markarbetena påbörjades i maj och byggnaden är den första som Kiruna kommun bygger i själva stadskärnan.

Arkitekterna bakom byggnaden är Tirsén & Aili Arkitekter. Huset har en uppglasad, publik sida mot Handelsgatan i söder och torget i väster och en mer sluten kontors- och servicesida mot norr och öster.

Anders Stöckel, arbetschef på Peab i Kiruna, berättar att kulturhuset består av 10 500 kvadratmeter byggyta, fördelat på tre våningar samt källare.

– Huset kommer att ha plats för biosalong, bibliotek, cateringkök och en stor sal med scen som kan ta 600 sittande personer eller 1 600 stående.

Peab räknar med tätt hus under sommaren nästa år och årsskiftet 2020/21 ska kulturhuset vara färdigställt.

FAKTA KRISTALLEN:

 Byggherre: LKAB

Kostnad: Ca 600 MSEK

Byggnadsentreprenör: Peab Sverige AB

onstruktör: WSP Sverige AB

Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S

Installationer: Bravida Sverige AB

Markentreprenör: Nyab Sverige AB

Golv: Noll Nio Elva Insurance AB

Plattsättning: FM Golv AB

Stål- och smidesarbeten: Ruukki