Nyheter

Kristeam checkade in efter brand

Hotellägaren Tobias Ekman med Trygg Hansas projektledare Christer Engman framför byggarbetsplatsen. Foto: Anna Sjöström.

Över hundra års hotellhistoria höll på att gå upp i rök när det anrika Waxholms Hotell brann i slutet av april.
Dagen efter branden började ett kristeam att arbeta mot ett tydligt mål – att få renoveringen klar till midsommar.

På kvällen tisdagen 26 april utbröt en brand på Waxholms Hotell. Branden startade på hotellets altan och spred sig därefter in i hotellet.
Branden upptäcktes från närliggande Rindö och därifrån ringdes larmsamtalet. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde stoppa branden och hindra att den spred sig vidare.
Hotellägaren Tobias Ekman, som köpte hotellet för cirka ett år sedan, fick ett samtal han aldrig kommer att glömma.
– Min dotter svarade när det ringde och sa sedan till mig ”pappa, det brinner på hotellet”. Det var en mardröm. Jag trodde först att det hade hänt något i samband med den pågående renoveringen.
Skadorna efter branden, röken och släckningsarbetet förstörde den nyrenoverade matsalen, stora delar av konferensavdelningen och två lokaler på bottenvåningen. Totalt handlar det om cirka 1 500 kvadratmeter som förstördes, fördelade på tre plan.
Hotellets försäkringsbolag, Trygg Hansa, var där morgonen efter för att få en överblick över situationen och börja sätta ihop sitt team.
– Jag möttes av polisavspärrningar och stora skador. Eftersom hotellet är byggt av trä och tegeI och det finns många närliggande trähus så gick det åt rejält med vatten för att hindra spridning och därför blev stora vattenskador, säger Christer Engman, projektledare, Trygg Hansa.
Redan samma eftermiddag var de första entreprenörerna på plats för att börja arbetet med att återställa hotellet.
När Trygg Hansas planering var klar var målet tydligt: hotellet ska vara renoverat och klart till midsommar.
– Jag stod i matsalen och såg utrivna väggar och himlen över mig eftersom taket var borta och kände mig skeptisk. Jag, som är en inbiten optimist, hade trott och hoppats att vi skulle vara klara till julbordet, så allvarliga var skadorna. Att hotellet skulle vara återställt till midsommar kunde jag först inte tro, säger Tobias Ekman.
Men nu har han slutat att vara skeptisk. Den tajta tidsplanen håller.
– Det är en fråga om ekonomi. Vi ser till totalkostnaden och då räknas varje dag. Krasst är det så att tid är pengar, men vi vill förstås också göra ett bra jobb, säger Christer Engman.
För att komma igång snabbt och kunna hålla tidsplanen har han ett kristeam, ett upparbetat nätverk av entreprenörer.
– Det måste vara företag med driv som kan ställa upp med kort varsel. I sådana här fall kan man inte sitta och bläddra i Gula Sidorna, utan måste ha entreprenörer som gjort det här förut, säger Christer Engman.
Han beskriver sitt arbete som det på ett sjukhus.
– Är man skadad vill man snabbt ha den bästa vården och teamet här funkar som ett traumateam där alla vet direkt vad de ska göra.
– För mig som hotellägare var det otroligt skönt att se att arbetet kom i gång så snabbt, säger Tobias Ekman.

Se filmen från återuppbyggnaden av Waxholms Hotell:

 

 

På Waxholms Hotell är det Oljibe Ab som har totalentreprenad, med flera underentreprenörer.  
– Att jobba snabbt får förstås aldrig gå ut över säkerheten på byggarbetsplatsen. Säkerheten kommer alltid först, säger Åke Ehlers, vd.
Han berättar att Oljibe ofta arbetar åt beställare inom forskning och industri där det finns ett distinkt fokus på säkerhet. 
– Vi har förstås, som de flesta andra byggföretag i dag, dokumentsystem med arbetsmiljöplaner, riskanalyser med mera. Vi gör egentligen ingen skillnad, alla väsentliga rutiner måste på plats innan bygget startas. Men här är allt är på plats inom någon dag från att vi får en beställning.
Beslutet att vara klara till midsommar togs dagen efter att man gjort en tidplan som Oljibes underentreprenörer uppfattade som rimlig.
– Även om vi jobbar alla dagar i veckan och alla tider på dygnet är det en god stämning på arbetsplatsen och arbetena uppfattas inte medföra stress. Det handlar om att planera väl, alltid följa upp och att göra varje moment en gång. Vi samarbetar med företag som vi uppfattar som de bästa vilket förstås underlättar genomförandet oerhört, säger Åke Ehlers.
Entreprenörerna har jobbat i skift och över helgerna för att hinna klart. I snitt har cirka 25 man jobbat på bygget, med allt från sanering och städning till elarbeten och plåtslageri.
– Vi är många på en relativt liten yta, så det gäller att få ett bra flöde på produktionen så att alla har något att göra och det blir så effektivt som möjligt, säger platschef Daniel Andersson, Oljibe.
Just nu pågår bland annat läggning av parkettgolv, målning och stombeklädnad. Daniel Andersson säger att alla ”jagar timmar”, men att han inte upplever tidsplanen som stressande eller jobbig.
– Tvärtom. Det har gått väldigt bra från början och tidsplanen blir ett tydligt mål.
Huset, som är över 100 år gammalt, bjuder också på en del överraskningar i form av gammal byggmästarfyllning.
– Man vet aldrig vad man hittar när man börjar riva i det. I ett sådant här hus gäller det att gå försiktigt fram så att den gamla charmen bevaras, säger Daniel Andersson.
Huset är också märkt med lilla q, det vill säga det skyddas i detaljplan och får inte förvanskas.
Efter branden har Waxholms Hotell haft begränsad verksamhet. Själva hotelldelen var oskadad och en av restaurangerna har också kunna haft öppet.
Men nu ser Tobias Ekman fram emot att kunna öppna båda restaurangerna och konferensdelen för att ta emot gästerna.
– Nu vågar jag ta bokningar igen och det känns förstås jättebra. Matsalen var nyrenoverad i november så nu ser jag fram emot att få öppna den, och resten av hotellet igen. Nu ser jag fram emot den kommande sommaren, säger han.

Anna Sjöström

Fakta: Branden
Enligt polisutredningen var det troligtvis en pyrande fimp i en blomkruka på altanen som startade branden.
Branden upptäcktes först från närliggande Rindö och personer där larmade räddningstjänsten när de såg rökutvecklingen.
Eftersom branden startade utomhus gick brandvarnaren igång först senare, när räddningstjänsten redan var på plats.
Inga personer skadades.

Fakta: Bygget
Byggherre: Waxholms Hotell
Finanisär/projektledning: Trygg Hansa
Totalentreprenör: Oljibe Ab