Nyheter

Kritiserat boendekoncept till Stockholm

Börsbolaget Victoria Park lanserar sitt boendekoncept i Stockholm. Boendekonceptet har kritiserats för att vara en ”gated community” och ett hot mot den traditionella stadskärnan.

— Det är precis vad det inte är. Det går kommunala gator genom hela området och kommunen har varit positiv till detta, säger Peter Strand, vd för Victoria Park till Dagens Nyheter.
Så kallade ”gated communities” är vanliga i USA, inhägnade bostadsområden där utomstående inte släpps in.

Victoria Park har redan byggt ett bostadsområde i Malmö där exklusiva bostäder säljs till ett pris på cirka 52 000 kronor per kvadratmeter. Området är avskilt med en reception och egna faciliteter och butiker, men som även utomstående kan ta del av och besöka.

Nu kan konceptet testas i Stockholm. Trots att det tar längre tid för Victoria Park att få bostäder sålda ser inte Peter Strand konjunkturläget som ett problem. Han tror att konceptet skulle fungera i stockholmsförorter som Nacka och Täby.

— Våra kunder har ofta bott i villaområden tidigare. De är ofta 40- och 50-talister. Barnen har flyttat ut, de börjar tröttna på trädgårdsarbete och vill ha mer av livet, säger Peter Strand till DN.

Roger Laktena
[email protected]