Nyheter

KTH-mannen släppt

Sent på tisdagseftermiddagen släppte Göteborgspolisen den 33-årige student som hotat att skjuta ihjäl elever och lärare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Efter nya förhör med mannan på tisdagseftermiddagen tog åklagaren Lars Lindman beslutet att sätt honom på fri fot, rapporterar SvD. Misstankarna kvarstår dock, men enligt åklagaren finns det inte längre någon anledning att tro att mannen skulle göra verklighet av sitt hot.

– Någon annan förklaring än att det var ett dåligt skämt har jag inte fått. Han är djupt ångerfull, säger försvarsadvokaten Ralph Ekman till SvD.

KTH svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå, bland annat till byggindustrin. Vid KTH studerar man till arkitekt, civilingenjör, högskoleingenjör, kandidat, magister, licentiat eller doktor.

Det var i helgen som ett hot mot KTH upptäcktes på diskussionsforumet 4chan.org. En person hotade att under måndagen ta sig in på KTH och ”skjuta så många jag hinner innan polisen skjuter mig”.

Nätforumet är baserat i USA och den svenska polisen tog hjälp av amerikanska FBI för att spåra avsändaren till hotet.

Spåren ledde till ett studentrum i Göteborg, där polisen under natten mot måndagen kunde helt odramatiskt gripa den 33-årige mannen när han låg och sov.

”KTH-mannen” har aldrig studerat på KTH, däremot i Linköping och på Chalmers i Göteborg.