Nyheter

Kulturhuset vinnare av Kasper Sahlin priset

Kulturhuset i Stockholm.

Årets vinnare av Kasper Sahlinpriset tillkännagavs på Arkitekturgalan och utmärkelsen gick till ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm. Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad.

Det är inte första gången som Kulturhuset i Stockholm utsågs till vinnare av det prestigefyllda priset. Första gången var 1972 och då uppmärksammades den tillfälliga riksdagslokalen. Den är riven idag och rymmer numer teaterhuset med Stockholmstadsteaters stora scen.  Årets utmärkelse premierar ombyggnaden av Kulturhuset. En varsam upprustning av de offentliga miljöerna har genomförts och ett stort arbete har lagts på att rusta upp fastighetens installationer för att uppdatera den för framtida behov.

– Det är omöjligt att inte tänka på hållbarhet när man tittar på arkitekturen idag. De nominerade bidragen tar hänsyn till hållbarhetsfrågorna på olika sätt. Det är också fyra projekt som deltar i sin omgivning och som påverkar den mycket och det är en komplexitet i arkitekturen som man tagit ansvar för. Kulturhuset är ett bra exempel på hur vi kan jobba för en mer hållbar arkitektur, säger jurymedlemmen Torun Hammar, arkitekt SAR/MSA, Enhetschef Projektutveckling, Statens fastighetsverk

Det var en märkbart rörd Per Ahrbom, som varit huvudansvarig arkitekt för projektet, som tog emot nyheten om utmärkelsen via länk från sitt hem i Saltsjöbaden.

– Hållbarhet ligger i tiden och jag hade onekligen hoppats att det skulle belönas, även om jag inte riktigt hade vågat tro att vi skulle vinna. Vi på kontoret har haft fokus i 40 år på att jobba med befintlig bebyggelse och förfina den, säger arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom.

Juryns motivering priset lyder:

”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var Kunskapshuset i Gällivare med arkitekt Liljewall och MAF arkitektkontor, byggherre Gällivare kommun, Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg med arkitekt KUB arkitekter, byggherre Lokalförvaltningen i Göteborgs stad samt Norra Tornen i Stockholm med arkitekt OMA, byggherre Oscar Properties.