Nyheter

Kunglig glans i jätteformat

Arlanda växer. Nu planerar First Hotel för ett nytt hotell med 600 rum och en möteslokal för 1 500 personer. För alla rojalister väntar ett extra glädjepiller.

Hotellet, som ska bli en del av ett planerat handelscenter, blir 50 meter högt och ska stå klart 2011. First har låtit ta fram ett förslag på hur hotellet kan se ut vilket man nu diskuterar med Sigtuna kommun. First Hotels ägare Asmund Haare räknar med att investeringen blir en bit över 1 miljard kronor.

Mest spektakulärt är kanske fasaderna. Huset ska nämligen prydas av porträtt på kungabarnen.
— Bilderna kommer att vara där permanenta och ska träda fram genom fasadens struktur, säger Sara Suksdorf Bjarnason, vice marknadschef på Host Hoteleiendom AS som ska bygga hotellet.

Är kungabarnen tillfrågade?
— Nej men personer på Arlanda Stad känner kungen personligen och han har sagt att det är ett spännande projekt.

Byggvärlden ringer också Hovets presstjänst för att höra en kunglig kommentar, men får nöja sig med informationssekreteraren Ann-Christine Jernberg.

Vad tycker ni om att ett hotell planeras med kungabarnen som fasadmönster?
— Vi tycker ingenting just nu för vi har inte sett några ritningar. Jag har bara fått projektet berättat för mig. Men du har alltså bilder på hotellet?

Ja.
— I så fall kanske du kan skicka lite skisser så att vi får titta på dem.

När Byggvärlden återkommer några dagar senare meddelar man att skisserna skickats vidare inom Hovet.
— Det har vi gjort för att kungabarnen själva ska få godkänna eventuella porträtt på dem. Det måste de nämligen göra för att bilderna ska få användas. Och vad jag vet har inte frågan dragits för Kungen än, säger Ann-Christine Jernberg.

På Sigtuna kommun meddelar Stadsbyggnadskontoret att ett beslut om bygglov antagligen tas under våren, och att man i nuläget inte ser några hinder till att huset byggs.

First Hotels bygge kostar en miljard

Byggherre: Host Hoteleiendom AS.

Entreprenör:Ej klart.

Arkitekt:BIG.

Kostnad: Cirka en miljard kronor.

Yta:Cirka 25 000 kvadratmeter.

Byggstart: 2009.

Klart:2011.