Nyheter

Kunglig start på Ekobygg

”Framtiden är ljus — och grön. Intresset för ekomässor bara växer.” Det sa Paul King i World Green Building Councils europeiska nätverk när han invigde Ekobygg, Nordens nya arena för hållbart byggande.

Intresset för Ekobygg och Sweden Green Building Conference som arrangeras parallellt med mässan Ekobygg är stort. Under dagarna två väntas 1500 besökare till Kistamässan. Drygt 700 konferensdeltagare är anmälda och ett 90-tal utställare.

Paul King var stolt över att få inviga den första Ekobyggmässan i Sverige.

– England är föregångare på området, men intresset för hållbart byggande ökar stadigt. År 2007 bestod Green Building Council-familjen av 26 medlemsländer. Idag är vi 98 länder- och 4500 företag – över hela världen. Trots tuffa ekonomiska tider har vi lyckats växa kraftigt.

Paul King menar att det finns mycket kunskap om miljö i Sverige som han ser fram emot att få ta del av och ta med sig hem till England.

– Det är spännande att se hur stora idéer förvandlas till ”action on the ground”.

På Sweden Green Building Conference medverkar bland annat bostadsministern Stefan Attefall och Sandro Scocco, chefsekonom på Global Challenge. Över 70 talare är inbjudna till konferensen för att leda sessioner samt inspirera och debattera för det hållbara byggandets utveckling i Sverige och Norden.

– Det är väldigt god stämning här, det minglas och pratas i gångarna. Jag tror att konferensen hjälper till, säger Jessica Svahn, marknadskommunikatör på Icopal, en av utställarna.

Skanska har bitema i sin monter.

– Bin är väldigt intelligenta djur, men tyvärr minskar de i antal. Att ha bikupor är ett sätt att främja den ekologiska mångfalden, berättar Anna Forsberg, affärsutvecklare på Skanska Sverige AB, och delade ut honung som tillverkats på taket på kontoret i Lundhagen.

Helsingborg stad har rullat med sig sin husvagn till mässan.

– Det är en årsmodell 1980, den är betydligt yngre än Drottninghög, vårt miljonprogramsområde. Vi brukar använda husvagnen för medborgardialog i våra  bostadsområden. Nu vill vi ha dialog med andra som jobbar med upprustning av miljonprogram, säger Arne Gunnarsson, informatör i Helsingborg stad.

.NCC är, tillsammans med Siemens, huvudsponsor.

– Vår bransch har en betydande påverkan på miljön och ett stort ansvar när det gäller att bygga och utveckla framtidens samhälle. NCC strävar efter balans i hur vi utnyttjar resurser och utvecklar hållbara produkter med kundernas behov i fokus. Men vi behöver också skapa fler vägar för att samverka med andra aktörer och intressenter i samhället. Därför vill NCC stödja en viktig arena som Ekobyggmässan där dessa frågor står i fokus, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC.

 

    Susanne Bengtsson
[email protected]