Nyheter

Kvinnor i teknikbranschen samlas under #teknisktfel

Uppropet #teknisktfel samlar vittnesmål från cirka 1 500 kvinnor inom teknikbranschen. 
Cirka 1 500 kvinnor vittnar där om  sexism och andra former av kränkningar inom teknikbranschen.
Uppropet har publicerats i Dagens Nyheter. 

#teknisktfel är en del av den uppmärksammade #metoo-rörelsen. Där har kvinnor från flera olika branscher, bland annat musiker, skådespelare och politiker, berättat om sextrakasserier och övergrepp och krävt förändring.

I uppropet #teknisktfel lyfter kvinnor inom teknikbranschen fram ”berättelser som visar på en sexistisk kultur som i dag normaliserats även i teknikbranschen”, skriver Dagens Nyheter.

Så  här berättar några av kvinnorna som medverkar i #teknisktfel:

”En förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök. De två förövarna förklarade att tjejer inte hörde hemma där. Min arbetsgivares företagshälsovård tyckte att jag skulle klä mig mindre utmanande. Jag hade varselkläder, skyddsskor och hjälm.”

”På min första chefstjänst fick jag höra saker som ”flicka lilla, du förstår inte det här” och ”lilla gumman”. Då var jag ändå handplockad till tjänsten.”

”Fick ett mejl via personalmejlen från en man jag aldrig pratat med som arbetar på en annan avdelning. Han skrev att han brukade fantisera om mig och beskrev ingående vad han skulle vilja göra med mig. Visade mejlet för både min närmaste chef och dennes chef. Det tystades ner och inget hände.”