Nyheter

Lämnar Veidekke för Moderaterna

Linda Jonsson. Foto: Veidekke

Linda Jonsson, i dag analytiker och bostadspolitisk expert på Veidekke Sverige, har fått en tjänst hos Moderaterna i Riksdagen. Hon kommer att jobba som politisk sakkunnig i civilutskott och ha särskilt fokus på att utveckla partiets bostadspolitik.

Hur kommer det sig att du byter jobb?
– Jag har varit politisk aktiv i MUF och Moderaterna sedan 2010, som fritidspolitiker. När jag fick frågan om jag var intresserad av att börja jobba som politisk sakkunnig i civilutskottet kände jag direkt att det var ett spännande och viktigt jobb.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?
– Att få gå från ord till handling, att få vara med där det händer och se hur mycket man kan förändra inifrån. Jag ser också fram emot att bredda min portfölj. Även om jag främst kommer att jobba med bostadspolitiska frågor så hanterar civilutskottet även frågor som bland annat rör hbtq-frågor, familjerätt och konsumenträtt.

Moderaterna backar i väljarundersökningar, och bostadsbyggandet behöver öka. Du hamnar mitt bland många utmaningar, hur ser du på det?
– Det är inte lång till valet 2022 och vårt fokus ligger där. Det är sant att utmaningarna är många, men det är möjligheterna också. Vi ska använda tiden fram till valet att ta ett helhetsgrepp på bostadsfrågan och staka ut en riktning för Moderaternas bostadspolitik.

Vad tycker du att Moderaterna ska fokusera på i den nationella bostadspolitiken?
– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men vi ska fokusera på visionen, vart vi ska.

Hur du några politiska uppdrag i dag?

– Ja, jag sitter som ledamot i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad.

Hur känns det att lämna Veidekke efter tre och ett halvt år där?

– Tufft, det har varit några fantastiska år där. Lennart Weiss har inte enbart fungerat som min chef utan också som min mentor. Jag har lärt mig mycket om både branschen och politik vilket jag är väldigt tacksam för. Att han och jag har olika färger politiskt har varit stimulerande och ett bra sätt att testa argument.

Linda Jonsson börjar sin nya tjänst 1 januari 2020 och är tjänstledig från Veidekke.