Nyheter

Längst ute på landet

Byggvärlden har letat upp de nordligaste, sydligaste, östligaste och västligaste husen som finns i Sverige. Här är landets utkanter, eller snarare fönster mot omvärlden.

Med utsikt mot Tyskland

Endast ett stenkast från Östersjön, precis söder om fyren i Smygehamn, ligger Sveriges sydligaste hus, en nybyggd vit villa. Här bor Paulina Petursson med sin familj.

Hur känns det att vara sydligast i Sverige?
— Jag tänker inte så mycket på det. Det är lite intresseklubben informerar. Men det är ett fint hus med utsikt över havet.

Får du många samtal som liknar det du har med mig just nu?
— Ja, det är ju då jag påminns om att jag och familjen bor längst ner. Och sedan, på sommaren, kommer det en massa tyska turister för att fota och prata. Då kan det bli lite jobbigt även om de flesta är väldigt trevliga.

Känner du dig sydländsk?
— Ja, fast inte på grund av huset utan mer för mitt sydländska temperament, ha ha.

Varför byggde ni det här huset så extremt långt söderut?
— Bland annat för att komma nära mina föräldrar som har huset precis intill.

En smak av Finland

Nej, Gotland är inte östligast i Sverige, om du nu trodde det. Förstapriset går till en slyklädd ö utanför Haparanda.

Kataja heter ön som delas mellan Sverige och Finland. På den svenska delen finns det och tre stugor. I ett av dom huserar Stig Halmedal och är mycket nöjd med det.
— Det är så himla vackert. Huset är ett gammalt fiskeläger som jag köpte 1973.

Känner du dig speciell?
— Ja lite speciellt är det allt.

Vilka bor i de andra stugorna?
— Min bror äger det ena huset och en finländare det andra.

Med tundran inpå husknuten

Kummavuopio är det vackra namnet på Sveriges nordligaste hus. En liten, grå och oansenlig fjällstuga med ett spännande förflutet.

I dag är stugan ett fritidshus och mestadels obebodd men under andra världskriget bodde här en kvinna med epitetet Kejsarinnan Olga. Hon blev under krigsåren vida känd som den givmilda värdinnan som hjälpte norrmän på flykt från nazisterna.

För att kunna förse alla med mat köpte hon mjöl olagligt på svarta börsen och när myndigheterna hörde av sig med hot om straff lär hon ha svarat:
”Stämma mig får ni gärna göra, men jag kommer inte att betala några böter och jag har inte tid att sitta i fängelse. Inte för att det skulle skada med lite vila, men de nödställda behöver mig varje dag.”

För sina insatser blev hon efter kriget belönad med bland annat Kung Haakons hedersmedalj.

Bland sälar och tång…

… finns Sveriges västligaste hus. Strax söder om Kosteröarna i Bohuslän ligger Ursholmen.

Det är Sveriges västligaste bebodda ö. Och det västligaste huset på Ursholmen är Västra bostadshuset, byggt redan 1868 på Kosteröarna men fört till Ursholmen 1890 samtidigt som man flyttade hit en fyr.

Elisabet Paulson är husets långtidshyresgäst har haft Västra bostadshuset som sin sommartillflykt sedan hon var ett år. För henne är det paradiset på jorden.
— Tidigare jobbade jag som flygvärdinna och besökte jordens alla hörn, men jag sade alltid att Ursholmen är mitt paradis.

Varför det?
— Antagligen för att jag känner till varenda sten. Och för att det är vilt och avskalat. Det tycker jag om.

Vad gör man då, spanar på sälar?
— Nja, man målar fasaden varje år eftersom det är så utsatt. Och så fiskar man. Förra året fick vi så mycket makrillar att vi kunde ha makrillkalas.

Känns det speciellt att vara den västligaste svensken?
— Ja, det känns extra kul.