Byggmaterial

Lanserar ECO-Betong i Finland

Swerock lanserar sin ECO-Betong i Finland. Foto: Swerock

Swerocks egenutvecklade ECO-Betong ska nu lanseras på den finska marknaden.
– Det känns riktigt bra att vi nu lanserar vår betong även i Finland, säger Mats Norberg, vd på Swerock Norden.

Swerocks ECO-Betong har funnits på den svenska marknaden sedan 2019, därmed var man också bland de första aktörer att lansera klimatförbättrad betong i landet. Nu går man även in i Finland.

– Vi behöver alla arbeta tillsammans för att minska koldioxidutsläppen. Klimatförbättrad betong är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att vara klimatneutrala år 2045. Tekniken och produkterna finns, nu vill vi se att efterfrågan ökar, säger Mats Norberg.
Genom att ersätta en del av cementen med slagg, en biprodukt från stålindustrin, kan koldioxidutsläppen från tillverkningen reduceras radikalt, liksom uttaget av jungfrulig kalksten, enligt Swerock.

ECO-Betong ger, enligt bolaget, en minst lika bra prestanda som vanlig betong och beroende på typen av användningsområde kan betongens klimatbelastning minska med upp till 50 procent. Den ska också ha en längre livslängd än traditionell betong samtidigt som den är tätare och ger ett bättre skydd mot vatten och sulfatklorider.

– Swerock satsar stort på hållbar utveckling och på innovationer som minskar koldioxidavtrycket. ECO-Betong är ett bra exempel på produktutvecklingsarbete som verkligen bidrar till att minska koldioxidutsläppen, säger Juha Arvola, ansvarig för Swerock i Finland.